Tessa
Tessa Food 5 nov 2018

Wat je nog allemaal kunt maken met oud brood

Gooi jij wekelijks een half brood weg omdat je het bent vergeten invriezen en het intussen te hard geworden is om nog op te eten? Jep, wij ook en dat vonden we zonde. Daarom zochten en vonden we een paar recepten die oud brood omarmen (tenzij het intussen groenig is geworden, gooi dan maar weg). Also: met brood kun je niet veel verkeerd doen, wat ook wel helpt voor keukenklunzen als wij. 

De croque monsieur (of madame, wij discrimineren niet)

Ah, het croqueske: sommige mensen noemen het comfortfood, wij noemen het de maaltijd die we met smaak naar binnen werken als we te lui zijn om te koken en zélfs te lui zijn om naar de frituur te lopen. Brood, kaas en hesp hebben we namelijk wel in huis.

Meestal gaan we voor een croque monsieur (want lui), maar af en toe gooien we er ook eens een eitje op voor de perfecte croque madame. Hemels. Waar je ook voor gaat, de basis begint met wat (oud) brood, een asociale hoeveelheid kaas en een goede klont boter om het in te bakken.

oud brood

Wentelteefjes

Wentelteefjes worden ook wel eens ‘verloren brood’ of ‘gewonnen brood’ genoemd, omdat ze meestal met oud brood worden gemaakt. De voordelen van wentelteefjes? Je hoeft geen brood weg te gooien, ze zijn intens lekker en ze vullen je hele huis met de geur van kaneel en vanillesuiker (wat écht een heel groot voordeel is, want face it, je hebt geen geld voor een cinnamon scented candle van 20 euro).

oud brood

Broodcroutons

Omdat er een enorme laag olie over je brood heen gaat, maakt het niet uit als het al wat aan de oude kant is (lees: als het al zeven dagen in je broodtrommel ligt te rotten). In combinatie met knoflook wordt je brood zo een enorme smaaksensatie. Nu nog een lekker soepje erbij en hallo, herfstmaaltijd.

oud brood

Broodtrifle

Brood-wat? Trifle. Dat is een Engels dessert dat bestaat uit verschillende laagjes in een glas. Vooral suikerbrood is hier heel geschikt voor. Gooi het met wat rood fruit en mascarpone in een glas en je hebt warempel nog een écht gerecht gemaakt van je oud brood.

oud brood
Reageer op artikel:
Wat je nog allemaal kunt maken met oud brood
Sluiten