Frietjes met … suiker? De opvallendste sauzen wereldwijd.

Food

Frietjes met … suiker? De opvallendste sauzen wereldwijd.

“Een kleintje met stoofvleessaus.” Voor ons een klassieker op vrijdagavond, in andere landen kijken ze je gegarandeerd raar aan. En van een mitraillette hebben ze al zeker nog nooit gehoord. Maar ook in andere landen serveren ze best vreemde frietsauzen, leerden we van ons culinair zusje Culy. Suiker, Vietnam, really?

Cheese fries (Amerika)

Als je ooit in de Amerikaanse burgerketen Shake Shack bent gaan eten, ken je deze vast wel. Frietjes met een dikke laag gesmolten kaas. Want waarom zou je kiezen tussen twee goddelijke dingen? In het zuid-westen van Amerika doen ze er ook nog stukjes bacon, jalapeño en bieslook bij. Yum.

frietsauzen

Boter en suiker (Vietnam)

Khoai Tay Chien, zo heten frietjes in Vietnam. En raar maar waar: die serveren ze met boter en suiker. Je pakt een frietje, roert die door zachte boter en doopt het in kristalsuiker. Deze frietjes zijn vooral geliefd onder kinderen. Ons doet het vooral denken aan per ongeluk de suikerpot in plaats van de zoutpot over je frieten strooien.

Kapsalon (Nederland)

Ook niet geheel onbekend in België. Het ‘patatje kapsalon’ is al sinds 2003 populair in Nederland. Een kapper uit Rotterdam liet het gerecht altijd samenstellen bij een shoarmazaak, met zijn favoriete ingrediënten. Dat waren shoarmavlees, sla, kaas, knoflooksaus & sambal, allemaal op een laag frietjes. Niet zo sexy (want knoflook), wel lekker.

Azijn (Engeland)

De Britten staan natuurlijk bekend om chips & vinegar. Zij eten hun frietjes het liefst besprenkeld met azijn. Vaak ook gecombineerd met gefrituurde vis, allemaal opgerold in krantenpapier. Speciaal.

frietsauzen

Carne asada (Amerika)

In veel Mexicaanse eettentjes in Amerika wordt carne asada (in plakjes gesneden gegrild rundvlees) bovenop een portie frietjes geschept. Daar komt nog guacamole, zure room en kaas bij. Euh, yes please! Met guacamole kun je in onze ogen sowieso al weinig verkeerd doen. Al dat lekkers heeft wel een keerzijde: dit gerecht bevat ongeveer 2000 calorieën. Slik.

Chocoladesaus (Japan)

Bij de McDonald’s in Japan kon je frietjes met chocoladesaus bestellen. De McChoco Potatoes waren tijdelijk verkrijgbaar en werden geserveerd met bruine en witte chocoladesaus. Met Halloween verschenen ze terug op het menu, maar dan met chocolade- én pompoensaus. Klinkt bizar, maar volgens bronnen zou de smaak erg lijken op die van een zoete pompoendonut.

Salchipapas (Peru)

In Peru zijn ze dan weer gek op worst bij hun frieten. Salchipapas is een traditioneel Peruaans gerecht van frieten met stukjes hotdog, ketchup, mosterd, mayonaise en aji: een pittige saus op basis van tomaat, koriander, aji pepers, ui en water. Kan niet slecht zijn.