Lesley
Lesley Love & Life 11 sep 2019

Waarom niksen zo belangrijk is (en 3 tips van professionals aka wij)

Op maandag ga je met je mama eten, op dinsdag zie je je lief, op woensdag ga je uit met vrienden, op donderdag aan de cocktails en vrijdag … lig je kapot in de zetel. En naast al die leuke dingen moet je overdag ook nog eens een uur of acht naar een beeldscherm staren. Klinkt dat herkenbaar? In een tijdperk waarin we altijd maar druk zijn, is het een kunst om niks te doen. Elke minuut is kostbaar – terwijl het net belangrijk is om je tijd eens even goed te verspillen. Door te niksen. Wij zijn er pro’s in, en geven je graag een paar tips. 

We razen maar door

Time is money – en nu de tijdsdruk zo hoog is, blijven we maar doorgaan. Met als gevolg dat niet zozeer de tijd, maar wijzelf een keer opraken. Zowel op psychologisch als op creatief vlak is het ontzettend belangrijk om af en toe even lekker niks te doen, schrijft Alan Lightman, een hoogleraar aan het Massachusetss Instute of Technology, in een van zijn boeken.

Hij vertelt aan NRC dat we meer tijd moeten doorbrengen zonder doel; zonder dat je iets probeert te bereiken. Niksen dus. In een tijd waarin burn-outs vaker dan ooit voorkomen, is het tijd om te accepteren dat niks doen meer dan oké is.

Niksen maakt je creatiever

Volgens Lightman is te weinig niksen slecht voor ons vermogen om na te denken en te fantaseren. We hebben gewoonweg minder tijd om creatief te zijn. Want zeg nu zelf: vaak komen de beste ideeën op de meest random momenten – onder de douche, op het toilet of in de trein bijvoorbeeld.

Oftewel: als je niks aan het doen bent. Dan ben je even met niets bezig en popt er ineens een steengoed idee in je hoofd op. Het is dan ook niet gek dat de beste wetenschappelijke ontdekkingen juist worden gedaan als wetenschappers tussen hun drukke werk door aan het lummelen zijn.

Druk = slecht

Het leven gaat snel tegenwoordig, iedereen is druk. Daardoor is er minder tijd voor mentale ruimte. Je geeft automatisch minder aandacht aan anderen, maar krijgt ook minder aandacht als je altijd maar druk bent. Daarnaast kun je je niet goed langdurig ergens op concentreren en ben je sneller afgeleid.

Misschien herken je het zelf ook wel: je zit midden in een gesprek met een goede vriendin, wanneer je je plots bedenkt dat je nog boodschappen moet doen en je huurbaas een mail moet sturen. We willen alles tegelijk en doen daarom juist heel veel niet. Want op het moment dat jij die mail beantwoordt, kun je je dan weer niet volledig focussen op je vriendin. En zowel aandacht geven als krijgen is erg belangrijk om rust te vinden.

De kunst van het niks doen

De kunst van het niks doen, is om dan ook écht helemaal niks te doen. Dit kan je doen door te mediteren, maar dat hoeft niet per se. Even offline gaan moet wél. Dat we nu 24 uur per dag online kunnen zijn, betekent niet dat dat ook moet. Je hoéft niet op elk bericht meteen te reageren. Je mag je tijd nemen, niets hoeft stante pede.

Omdat wij pro’s zijn in niksen geven we je graag een paar tips mee:

  1. Leg je gsm een uur per dag gewoon weg. Hang nutteloos rond. Wandel. Staar voor je uit. Kijk naar ‘Friends’. Whatever. In het begin zal dat uur misschien vooruit kruipen, maar na een tijd zie je er de voordelen echt wel van in.
  2. Spreek met jezelf af dat je minstens twee à drie avonden per week gewoon thuis in de zetel zit, en hou je daaraan. We know: je mama wil gaan eten, je lief heeft aandacht nodig en je hebt je vrienden al eeuwen niet gezien – maar jij bent ook belangrijk.
  3. Lees een boek op de trein of kijk naar een serie. Wedden dat je veel ontspannener op je bestemming toekomt dan wanneer je drie mails hebt beantwoord, een online bestelling hebt geplaatst en intussen wat heen en weer hebt zitten sturen met je lief?

Lees ook: De 3 do’s en don’ts om te onthouden als het gaat om self-care

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Waarom niksen zo belangrijk is (en 3 tips van professionals aka wij)
Sluiten