Lesley
Lesley Entertainment 9 aug 2019

Nooit meer pizza of nooit meer kroketten? Wij vroegen het aan Niet Nu Laura

Wil jij ook een petitie die die fokking tomatten (ma eih!) van je smoske haalt en vind je de keuze tussen pizza of kroketten haast onmogelijk? Dan ben je vast fan van de cartoons van Niet Nu Laura. Benieuwd hoe zij dat dilemma beantwoordt? Wij vroegen het haar!

We moéten het vragen: waar komt de naam ‘Niet Nu Laura’ van?

“Ik ben heel vroeg begonnen met stripjes. In het begin gingen die over ‘Harry Potter’, ‘Star Wars’ en andere dingen waar ik fan van was. Later gaf ik mezelf ook een rol in de strips. Het huidige format begon aan de hogeschool. Mijn eerste serieuze lief maakte het uit, dus veel van mijn stripjes gingen over liefdesverdriet.”

“In het begin had ik nog geen smartphone, dus postte ik ze op mijn blog. Mijn vrienden waren fan, en ergens in 2016 besloot ik mijn cartoons ook op Instagram te gooien. Toen ontstond de naam ‘Niet Nu Laura’, want wie zat er in godsnaam op een biografie van mij te wachten?”

“Ik wil heel graag een webshop, maar ik háát het om naar de post te lopen.”

View this post on Instagram

OPGELOST, ZAKSKE CHIPS OPENTREKKEN. #nietnulaura

A post shared by Niet Nu Laura (@nietnulaura) on

Hoe zou je je eigen succes verklaren?

“Ik denk dat ik op het goede moment begonnen ben. Instagram zat vol influencers op tropische eilanden, en mijn tekeningen waren misschien wel een verademing voor mensen. Ze zijn heel herkenbaar, awkward en klunzig, gaan over willen diëten, maar toch te graag chipkes eten.”

“Het succes zit ‘m ook in de juiste balans tussen die herkenbaarheid en toch ook iets tekenen wat nog geen honderd keer verteld is geweest. Bovendien ben ik er nu gewoon ook héél veel mee bezig en blijf ik nieuwe dingen uitproberen. Er komt een tweede boek, en er zijn nu ook animaties die ook weer een totaal nieuw publiek aantrekken.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Als freelancer heb ik geen vaste uren. Ik probeer wel niet heel de tijd in pyjama rond te lopen, mij op z’n minst te wassen en een beha aan te trekken. Meestal werk ik thuis of op een terrasje. Ik kan ook echt niét tegen stilte, en zet dus vaak een serie op, maar dan wel eentje die ik al vaak gezien heb – zoals ‘Friends’ of ‘The Fresh Prince of Bel-Air’.”

Wie is je klankbord?

“Mijn lief. Hij speelt ook vaak mee in stripjes, dus dan toon ik ze eerst aan hem. Het is nog niet gebeurd, maar mocht hij iets niet willen, dan zou ik daar wel rekening mee houden. Sowieso lach ik nooit echt mensen uit in mijn cartoons, het is vooral zelfspot.”

“Mijn ultieme ‘ma eih’? Haar in het doucheputje!”

View this post on Instagram

Weet ge nog, die keer dat ik een prentje maakte over fokking tomatte en dat die cartoon plots een fokking nationale meme werd? Djeezes. #nietnulaura #fokkingtomatte

A post shared by Niet Nu Laura (@nietnulaura) on

Welke vraag wordt jou het meest gesteld? Welke vraag ben je kotsbeu?

“Waar de naam ‘Niet Nu Laura’ vandaan komt. Sorry. Maar tegelijk snap ik de intrige wel, hoor.”

Je maakte van je hobby je beroep. Wat vind je daar het moeilijkst aan?

“Wanneer ik iets voor een klant teken, heb ik al eens de neiging om te veel in dat hokjesdenken van het bedrijf te kruipen. Enerzijds mag het niet volledig Niet Nu Laura zijn, anderzijds hebben ze natuurlijk wél bewust voor mijn personage gekozen.”

“Ook bij mijn animaties was ik heel erg aan het focussen op een strak verhaal. Ik liep er zo hard op vast dat ik op een bepaald moment gewoon dacht: ‘Wat als dit scenario gewoon een ‘Niet Nu Laura’-stripje zou zijn? Dat stripje heb ik dan omgezet naar animatie, en dat werkte veel beter.”

Wat is je favoriete stripje of all times?

“Het ‘Ma eih’-stripje. Daar is heel veel uit voortgekomen en het is zo’n beetje mijn eigen cameo geworden. En dan eentje van @theoatmeal, over een koppel dat een afwasmachine inlaadt. De ene helft van het koppel doet dat volledig verkeerd, waarop de andere helft ontploft. Da’s zó herkenbaar want volgens mijn lief kan ik de afwasmachine ook niet inladen.”

Wat is het leukste compliment dat je al kreeg?

“Een meisje liet een ‘Ma eih’-tattoo zetten, dat blijf ik echt zot vinden. Ik durf het zelf niet eens en ik ben de maker. Ook reacties als ‘Jouw strips zijn mijn lichtpuntje’ zijn natuurlijk altijd fijn.”

Zijn er dingen die je nooit zou tekenen?

“Politieke cartoons. Dat is geen taboe, maar het is niet wat ik wil doen. Soms pik ik weleens in op de actualiteit, maar enkel als ik iets zelf hilarisch vind of het me persoonlijk aantrek.”

Hoe ga je om met haatreacties?

“Vroeger trok ik me dat harder aan, nu blokkeer ik mensen als ik zie dat ze er alleen maar zijn om mij uit te schijten. Kritiek is ook niet altijd negatief. Tijdens een lezing in een middelbare school merkte een jongen in een rolstoel op dat hij het jammer vond dat er nooit iemand in een rolstoel voorkomt in mijn stripjes, terwijl dat inderdaad een significant deel van de bevolking is.”

“Ik heb toen even gebabbeld met die jongen en gezegd dat ik op diversiteit probeer te letten, maar dat ik soms weleens iets uit het oog verlies.”

Waar hoop je binnen een jaar te staan?

“Er komt sowieso eind dit jaar nog een nieuw ‘Niet Nu Laura’-boek met meer nieuw werk en een stickervel. Ook de animaties wil ik verder uitbouwen. Daar hoop ik ook een eigen publiek voor te vinden, dat mag zelfs losstaan van ‘Niet Nu Laura’.”

“Oh enne … een webshop. Het enige probleem? Ik háát het om naar de post te lopen. Voor Music For Life verkocht ik dit jaar al kroketten-pins. Dat ging om een 90-tal pakketjes, maar dat vond ik al verschrikkelijk. De webshop moet dus meteen heel goed marcheren, zodat ik direct iemand kan inhuren (lacht).

“En zoals elke cartoonist is het ook mijn grote droom om voor een magazine te kunnen tekenen. Ik heb dat ooit gedaan voor Yeti en Maks! en dat was echt een héél tof publiek om voor te tekenen. Helaas werden de subsidies stopgezet en verdwenen de magazines. Ik ben toen zelf online begonnen, maar zou het nog altijd niet erg vinden.”

Een paar dilemma’s op maat gemaakt …

  • Altijd fokking tomatten op uw smoske of elke zomer uitkijken naar barbecue en fokking kouwe pla krijgen? “Hm, doe dan maar de fokking tomatten, maar dan zou ik smoskes wel voorgoed opgeven, vrees ik.”
  • Nooit meer kroketten of nooit meer pizza? “Nooit meer pizza.”
  • Wat is je ultieme ‘ma eih’? “Haar uit het doucheputje halen. Ik negeer die haren ook en laat dat door mijn lief doen.”
  • Naar aanleiding van de paaseitjes-battle? Wat is je eigen favoriet? “Fruitsmaakjes zoals aardbeien of frambozen. En grappig maar waar: de grote favoriet – praliné – vind ik zelf echt vies.”
  • Chipkes of dinokoeken? “Chipkes!”

Nog een paar van onze favorietjes, rechtstreeks van Laura’s Instagram-profiel:

View this post on Instagram

Niet nu computer.

A post shared by Niet Nu Laura (@nietnulaura) on

View this post on Instagram

TIK TAK MOTHAFLIPPAAAH ⏰ (En ja, dit is de tweede keer vandaag dat ik deze post. De eerste keer liet ik mijn gsm vallen op mijn gezicht en verwijderde ik ‘m per ongeluk. DAS WA EEN UUR MINDER SLAPEN DOET ME NE MENS 😭)

A post shared by Niet Nu Laura (@nietnulaura) on

View this post on Instagram

Hoera, bijna Valentijn, dus hier zijn 4 flauwe puns! 🥰💘 #nietnulaura

A post shared by Niet Nu Laura (@nietnulaura) on

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Nooit meer pizza of nooit meer kroketten? Wij vroegen het aan Niet Nu Laura
Sluiten