Lesley
Lesley Love & Life 14 okt 2019

Waarom naspel net zo belangrijk is als voorspel

Dat jij (meestal) nood hebt aan (al dan niet uitgebreid) voorspel heeft je lief hopelijk al wel begrepen. Als je ‘m nu nog aan zijn verstand kunt brengen dat naspel minstens even belangrijk is, zit je helemaal gebeiteld. Lees: val voor één keer eens niet in slaap, klojo. 

3 redenen waarom naspel net zo belangrijk is als voorspel

Seksueel naspel verwijst naar de tijd die we na de seks spenderen aan knuffelen, kletsen en voor elkaar zorgen. Klinkt als iets vanzelfsprekend? Toch is het dat niet. Vaak wordt naspel geskipt omdat we het druk hebben of omdat we meteen naar onze smartphone grijpen.

Herkenbaar? Dan is het tijd om je gewoontes te veranderen en voortaan al-tijd tijd te maken voor kwaliteitsvol naspel.

1. Naspel zorgt voor een betere emotionele band

Na seks zijn we op ons kwetsbaarst zijn. We zijn naakt, we hebben misschien net een orgasme gehad en onze lichamen zijn gevoeliger voor geluksstofjes als dopamine. Dit maakt dat de momenten na de seks de uitgelezen kans zijn om te laten zien dat je om elkaar geeft. Met andere woorden: net op zo’n kwetsbaar moment worden de beste emotionele banden gesmeed.

2. Naspel helpt schaamte wegnemen

Hoewel seks absoluut niets is om je voor te schamen, worden sommige vrouwen na een orgasme overmand door gevoelens van schaamte. Vaak woedt die schaamte onbewust in ons, wat te verklaren valt door verouderde conservatieve denkbeelden over man en vrouw.

Wanneer je schaamte na de seks ervaart, is er niets zo pijnlijk als een partner die er meteen vandoor gaat. Dat versterkt die negatieve gevoelens namelijk alleen maar. Naspel is dus de uitgelezen kans om elkaar te verzekeren dat schaamte nergens voor nodig is. Je geeft elkaar dan de boodschap mee dat je elkaar niet louter als seksobject beschouwt, maar dat jullie relatie verder gaat dan dat.

3. Naspel helpt tegen de after sex blues

Heb je weleens het gevoel gehad dat je wilt huilen na de seks? Dat je zelfs na een geweldig orgasme een onverklaarbaar verdriet voelt? Dat heet de after sex blues. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat maar liefst vijftig procent van alle mannen en vrouwen dit gevoel herkennen. En jij die dacht dat je de enige sukkel was die dat deed.

Naspel kan in dit geval de zalf op de wonde zijn. Een intiem naspel biedt veiligheid en zekerheid. Knuffelen, een goed gesprek en praten over seksuele ervaringen zijn geweldige manieren om de after sex blues de kop in te drukken.

Natuurlijk moet seks vooral fun en ontspannend zijn. Hou dus in je achterhoofd dat er méér emoties bij kunnen komen kijken dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Zoek uit welke vorm van naspel je leuk vindt, praat erover en hou dat liefdevolle gevoel extra lang vast.

Lees ook:

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Waarom naspel net zo belangrijk is als voorspel
Sluiten