Lesley
Lesley Entertainment 23 dec 2019

24 momenten van het afgelopen decennium die je compleet vergeten was

De laatste dag van dit jaar luidt niet alleen het begin van een nieuw jaar, maar ook van een nieuw decennium in. Tijd voor een terugblik dus. Wedden dat je deze 16 momenten van de afgelopen tien jaar compleet vergeten was (en dat je je na deze lijst heel oud gaat voelen)? 

1. 2010: De eerste iPad kwam uit

Nu kijk je amper nog om naar dat ding, maar back in the days (in 2010 om precies te zijn) waren we gefascineerd door de mogelijkheid om Fruit Ninja eindelijk op een groot scherm te kunnen spelen.

2. 2010: Lady Gaga droeg haar befaamde vleesjurk

Waar Gaga ons aan het einde van het decennium verraste met haar acteerprestaties in ‘A Star Is Born’ deed ze dat in 2010 op een iets andere manier. Op de MTV Video Music Awards daagde ze op in een … vleesjurk. Winterbarbecue, iemand?

3. 2011: Rebecca Black irriteerde de hele wereld met ‘Friday’

Als er een nummer is waarvan we zouden willen dat we het voorgoed uit ons geheugen konden wissen is het dit wel. De meeste mensen denken dat de songtekst alleen bestaat uit het woord ‘Friday’, maar dat is een misvatting. Er zitten ook kwalitatieve¬†lines¬†in als ‘gotta have my bowl, gotta have cereal’.

(Jep, het nummer zit voor de rest van de dag in je hoofd. #sorrynotsorry, als wij afzien, jij ook.)

4. Het WK in Zuid-Afrika ofwel ‘Waka Waka’

#thistimeforafrica. Iedereen zong mee met de schijf en vuvuzela’s werden ‘s werelds meest gehate geluid.

5. 2011: Planken werd een ding

De hele wereld deed er vrolijk aan mee, en da’s ook logisch. Wij worden namelijk ook altijd¬†errug¬†vrolijk wanneer we¬†for no reason at all¬†gewoon even mogen gaan liggen. #naptime

6. 2011: We namen afscheid van Harry Potter

En daarmee dus ook van onze jeugd. Op 15 juli 2011 kwam ‘Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2’ uit in de cinema, en hoewel we maanden naar dat moment hadden uitgekeken, pinkten we stiekem ook een traantje weg huilden we tranen met tuiten om het verlies van onze jeugd.

7. 2012: ‘Gangnam Style’ veroverde het internet

Wop, wop! De Zuid-Koreaanse Psy veroverde het internet √©n de hitlijsten met zijn ‘Gangnam Style’ en het bijbehorende dansje. Het werd de eerste YouTube-video die kon rekenen op een miljard views.

8. 2012: Het einde van de wereld (sure)

‘Als de Maya’s het zeggen moet het wel waar zijn’, of dat is toch wat iedereen dacht in 2012. Zelfs ongelovigen haalden stiekem opgelucht adem toen het jaar 2013 werd ingezet en ze allemaal nog leefden.

9. 2013: De ‘Harlem Shake’ ging viral

Het nummer zelf was van DJ Baauer, maar je kent de ‘Harlem Shake’ vooral van de ontelbare dansvariaties en memes die massaal gedeeld werden. Meestal begonnen de video’s met een¬†loner¬†die op z’n eentje in een volle kamer ronddanste, tot de beat dropte, en de hele groep¬†loco¬†ging. Bizarre trend, kostelijk mee geamuseerd.

10. 2013: Iedereen ging los op de ‘Cup Song’ uit ‘Pitch Perfect’

Zelfs motorisch lichtelijk gestoorde NSMBL’s Lesley kon de schattige routine uit de ‘Cup Song’ vlekkeloos uitvoeren en dat wil iets zeggen.

11. 2013: ‘Flappy Bird’ raakte immens populair

Jep, de kleine gele vogel dateert al uit 2013. Het spel was razend populair en werd zelfs verwijderd uit de App Store omdat het spelletje té verslavend was.

12. 2014: Iedereen kieperde een emmer ijswater over zijn hoofd voor de Ice Bucket Challenge

En voor de spierziekte ALS natuurlijk, al zijn we er vrij zeker van dat de meesten mensen niet eens wisten waarom ze het precies deden. Er werd wel 115 miljoen dollar ingezameld voor onderzoek naar de ziekte, dus daarvoor kun je al eens kou lijden.

13. 2014: De neknominaties verpestten onze lever

Ahh, de neknominaties. Oftewel: een adje doen, dat filmen en het online gooien.

14. 2015: Het internet raakte het maar niet eens over de kleur van een jurk

Team #blackandblue en #whiteandgold waren geboren. Wij zagen een blauw-zwarte jurk, maar feel free om het fout een andere mening te hebben.

15. 2016: Leonardo DiCaprio won eindelijk een Oscar

Nadat hij steeds net naast het felbegeerde beeldje greep (en daarvoor genadeloos door de mangel werd gehaald¬†on the line),¬†kreeg de beste man voor zijn rol in ‘The Revenant’ ein-de-lijk een Oscar voor Beste Acteur.

16. 2016: De hele zomer stond in het teken van ‘Pok√©mon Go’

Plots vond je het niet zo erg om de hond uit te laten, want dan kon je op Pok√©mon¬†hunt.¬†Also:¬†die eieren broeden zichzelf niet uit. Echte fans vangen nog steeds Eevees en Pikachu’s, maar 2016 was het hoogtepunt van de rage.

17. 2016: Iedereen aan de dab

Niemand weet waar de dansmove plots vandaan kwam, maar iedereen deed ‘m – tot vervelens toe. De danspas was dan ook¬†dead easy,¬†of zoals Sports Illustrated ‘m omschreef: “De dans is best makkelijk, je leunt in je elleboog alsof je niest.” Een enkeling zie het nog weleens doen, maar voor de rest is de dab dood en begraven.

18. 2017: Allemaal in koor: ‘Des-pa-ciiiii-tooooo’

Of je de oorwurm nu leuk vindt of niet, ‘Despacito’ was het nummer van het jaar – misschien zelfs wel van het decennium.

19. 2017: The Floor Is Lava

Vijf seconden de tijd kreeg je om je voeten zo snel mogelijk van de grond te krijgen. De trend ging in geen tijd viraal en dat leverde erg grappige beelden op.

20. 2017: Fidgetspinners werden een ding

Ze werden eigenlijk uitgevonden om mensen met ADHD te helpen zich beter te focussen, maar al snel ontdekte iedereen de fidget spinner (en hoe tof het is om die op je neus te laten ronddraaien).

21. 2017: De #MeToo-beweging kwam op gang

Een minder leuke evolutie, maar wel een broodnodige (zo bewees Jeff Hoeyberghs onlangs nog maar eens). Nadat Hollywood-producer Harvey Weinstein meerdere publieke aanklachten kreeg voor seksueel misbruik ging de #MeToo-hashtag viraal, en we kunnen de beweging gerust een nieuwe feministische historische mijlpaal noemen.

22. 2019: We gaven massaal onze gegevens aan de Russen dankzij FaceApp

Er was eens … een app die je ouder of jonger deed lijken en dan bleek dat de Russen erachter zaten. Al onze smoeltjes naar Poetin, oeps.

23. 2019: OK Boomer

OK Boomer breekt het internet harder dan Kim K dat ooit deed. Het cynische grapje van generatie Z en Y is vooral gericht tegen conservatieve, starre, betweterige babyboomers en betekent zoveel als ‘uhu, whatever’. Ofwel: millennials – babyboomers: 1-0.

24. 2019: Greta Thunberg werd de jongste ‘TIME Person of the Year’

Greta ‘How Dare You’ Thunberg werd verkozen tot jongste ‘TIME Person Of The Year’. Fun fact: ook jij schopte het ooit tot die lijst, want in 2006 werd ‘you’ verkozen, als eerbetoon aan de miljoenen mensen die bijdragen aan¬†user-generated¬†websites zoals Wikipedia, YouTube en Facebook.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
24 momenten van het afgelopen decennium die je compleet vergeten was
Sluiten