Voor iedereen die ‘moet just niks’ als mantra heeft

Love & Life

Voor iedereen die ‘moet just niks’ als mantra heeft

‘Vijf tinten rood die je deze zomer moet proberen’, ‘Waarom je elke dag push-ups moet doen’ en ‘Festivals waar je moet geweest zijn’: holle titels die ons spontaan ‘moet just niks’ doen denken. Kunnen we met z’n allen weer meer een beetje meer gaan mogen in plaats van moeten?

Het bekt zo lekker en ook wij hebben ons er vast wel al aan bezondigd, gaande van ‘Je moet die film echt zien’ tot ‘Je zou die les trampolinespringen echt moeten proberen.’ (Ja, we spreken uit ervaring en nee, je moet die les trampolinespringen écht niet proberen.)

Je mama zei het vroeger waarschijnlijk al vermanend: ‘Moeten is boeten.’ Best vreemd voor iemand van wie wij vroeger altijd onze kamer moesten opruimen, moesten helpen met de afwas en op tijd thuis moesten zijn, maar goed, mama’s hebben altijd gelijk. Noem het een anarchistisch trekje in ons karakter, maar wij zijn het roerend met haar eens: wij moeten just niks.

moet just niks

Moet just niks

In een wereld waarin we van hot naar her lopen en op elk feestje geweest moeten zijn (liefst met het bewijs op Instagram, maar dan wel met minstens vijftig likes of we deleten de hele handel weer), zijn we zo gewend geraakt aan die sociale druk dat we snacken naar een beetje mogen tussen al dat moeten.

We worden elke dag gedwongen om de beste versie van onszelf te zijn. En sommige mensen hebben dat nodig, die constante druk om beter te presteren, hoger te mikken, de beste te zijn. Andere mensen hebben er net baat bij om af en toe een stapje terug te zetten uit de hele ratrace.

moet just niks

Dus nee, we moeten die vijf tinten rood niet proberen – als we er eentje op ons gezicht smeren zal dat ook al wel goed zijn. Steek die push-ups vooral waar we het denken en het is niet omdat Couleur Café op je hippe listicle staat dat we plots niet meer mogen dansen op Werchter. Rot toch op met je moeten, wij mogen liever.