Lesley
Lesley Love & Life 2 jan 2019

Minder stress? Maak eens een to don’t-lijstje

To-dolijstjes zijn handig en er bestaat geen heerlijker gevoel dan een taak te kunnen afvinken. Alleen zijn sommigen iets te ijverig in het opstellen van zo’n lijst en dan krijg je vooral stress van alle dingen die je niet hebt kunnen doen. De oplossing? Een to don’t-lijstje. 

To don’t-lijst

Het concept is simpel: in plaats van op te sommen wat je nog allemaal moet doen noteer je de dingen die je níét moet doen. Niet omdat je liever lui dan moe bent (of wel, whatever), wel omdat de wereld niet vergaat als je ze niet doet en je jezelf zo heel wat stress bespaart.

Wat zet je daarop?

Hoe graag we op ons to don’t-lijstje ook dingen als ‘afwassen’, ‘kamer opruimen’ en ‘poetsen’ zouden zetten, terwijl we met onze benen omhoog in de zetel liggen om naar Netflix te kijken, dat is blijkbaar niet de bedoeling. Voor iedereen die hier afhaakt: snappen we volledig.

to don't-lijst

De bedoeling is dat je nadenkt welke dingen best kunnen wachten als je dag sowieso al propvol activiteiten zit, activiteiten die wél prioriteit hebben. Als je bijvoorbeeld dringend een presentatie voor je werk moet afmaken, boeit het echt niet als die afwas van (eer)gisteren nog een dag langer op het aanrecht ligt te rotten.

Afvinken

In theorie zou je het lijstje kunnen afvinken op het einde van de dag (als je de dingen dus niet gedaan hebt), maar de kracht van zo’n to don’t-lijstje zit ‘m vooral in de denkoefening die eraan voorafgaat. Je stelt prioriteiten en laat al de rest (voorlopig) voor wat het is.

Zo kun je om zeven uur in de zetel neerploffen zonder jezelf te forceren ook nog die dingen op de to don’t-lijst af te werken. En met wat geluk heeft je lief tegen morgen die afwas gedaan.

Reageer op artikel:
Minder stress? Maak eens een to don’t-lijstje
Sluiten