De menstruatiecup in zes vragen

De kans is groot dat je er al van gehoord hebt, want de laatste jaren is de menstruatiecup aan een opmars bezig. Maar wie gebruikt zo’n ding eigenlijk, en waarom zou je? Het antwoord op al je vragen vind je hier. 

De menstruatiecup werd uitgevonden in de jaren 1930, rond dezelfde tijd dat tampons op de markt kwamen. Alleen zijn ze nooit zo populair geworden en dat is best vreemd als je het ons vraagt, want veel vrouwen die de cup een kans geven, willen nooit meer terug!

menstruatiecup

Waarom zou je een menstruatiecup gebruiken?

Een voor de hand liggende reden om over te schakelen naar een menstruatiecup, is dat ze beter zijn voor het milieu: een enkele cup gaat jaren mee. Op (iets) langere termijn bespaar je er ook veel geld mee, want zo’n cupje mag dan wel rond de 25 euro kosten, je hoeft het maar één keer te kopen. Reken maar eens uit wat die maandelijkse voorraad tampons of maandverband je kosten, zeker als je voor de duurdere merken gaat.

Veel vrouwen vinden ook dat menstruatiecups comfortabeler zijn. Je hoeft geen matras in je onderbroek te dragen en er zit nooit zo’n vervelend touwtje in de weg. Als je de cup juist inbrengt voel je er trouwens helemaal niks van en de kans op lekken is miniem. Zo’n cup kan je tot maximaal twaalf uur in houden en dat is best handig als je het moet stellen met basic toilethokjes op het werk, op school  of erger: in een café.

menstruatiecup

Nog een voordeel: je kunt er zorgeloos mee sporten. Zelfs zwemmen is geen probleem en ook als je de downward facing dog uitvoert tijdens yoga hoef je je geen zorgen te maken over lekken.

Kunnen ze het toxische shocksyndroom veroorzaken?

Af en toe hoor je horrorverhalen over een meisje dat haar been kwijtraakte door de ‘tamponziekte’. Het betreft dan het toxische shocksyndroom, meestal afgekort tot TSS, een zeldzame, maar ernstige bacteriële infectie die mogelijk fataal kan aflopen. Deze ziekte kan onder andere ontstaan door het verkeerd gebruik van een tampon, hou die daarom zeker nooit langer dan acht uur in en liefst veel korter. Ook je menstruatiecup moet je op tijd vervangen en goed reinigen. Als je het juist doet, is het risico op TSS minimaal.

Hoe breng je de menstruatiecup in?

Zo’n cupje is gemaakt van flexibele siliconen, waardoor je het vrij eenvoudig in en uit je vagina krijgt. Als je het voor de eerste keer gebruikt – zoals de meisjes in de video hier onder – kan het best onwennig zijn, maar dat komt wel goed! Ontspan, adem, en forceer niks, het is niet erg als je een paar keer moet proberen voor het lukt.

menstruatiecup

De basis is eenvoudig: begin met je handen te wassen, plooi de cup dubbel en duw hem voorzichtig in je vagina, gehurkt gaat dit het gemakkelijkst. In het begin zul je wat moeten voelen wat het beste zit, maar het is wel belangrijk dat de cup openklapt, anders kan hij geen vocht opvangen. Het kan helpen om zachtjes aan het steeltje te trekken of op de zijkant te duwen. Met wat geluk heb je al een vriendin die overtuigd is, zij kan je tips geven en anders is er nog Het Internet!

Enne … hoe krijg je hem er ooit weer uit?

Heb je dat ding er eindelijk in gekregen, krijg je het er natuurlijk met geen mogelijkheid weer uit. Kut! Maar geen zorgen, je vagina is geen eindeloze donkere tunnel waarin dingen permanent verloren kunnen gaan. Als je menstruatiecup iets te hoog is gaan zitten en je er niet direct met twee vingers bij geraakt, moet je… persen. Je bekkenbodemspieren zijn gemaakt om kinderen naar buiten krijgen, dus met een klein siliconen cupje lukt het ook wel. Eens je er bij kunt, duw je het best even tegen de zijkant, zo verminder je de zuigkracht en kun je de cup gemakkelijker naar buiten trekken. Also: wees voorzichtig en hou het cupje recht, je wilt echt geen bloed op je broek morsen of de menstruatiecup in de wc laten vallen.

Hoe reinig ik de cup?

Wanneer je de menstruatiecup hebt opgevist, moet je hem eerst leeggieten in het toilet, vervolgens goed afspoelen en eventueel met een milde, geurloze zeep even wassen voor je hem opnieuw inbrengt. Aan het begin van je maandstonden en wanneer je de cup niet meer nodig hebt, moet je hem steriliseren. Dat is heel eenvoudig: breng een pot water aan de kook en laat je menstruatiecup drie tot vijf minuten in het kokende water zitten. Met dit handige steriliseerei (dat gemaakt is voor tutjes, dus sowieso safe!) kan je de cup zelfs in de microgolf steriliseren.

menstruatiecup

Is dat niet keigoor?

Dit is een vraag die alle vrouwen, van alle leeftijden hebben over de menstruatiecup. Helaas bestaat er in onze samenleving nog steeds een enorm taboe over menstruatie, terwijl dit toch wel echt de normaalste zaak ter wereld is. Hallo, het is 2018 en tegenwoordig hebben alle vrouwen hun regels. Of wacht, dat is al sinds ever zo. Maar goed, zo’n menstruatiecup vereist wel dat je je lichaam een beetje kent en dat je je er comfortabel mee bent om van zo dichtbij geconfronteerd te worden met je regels. Ons advies: kies waar je je het best bij voelt, always. 

Reageer op artikel:
De menstruatiecup in zes vragen
Sluiten