Memes worden verboden in Europa en hier heb je er nog een paar

Entertainment

Memes worden verboden in Europa en hier heb je er nog een paar

Het voorstel om memes te verbieden in de Europese Unie kwam er al in juni, werd in juli afgeketst en werd vandaag dan toch goedgekeurd. Wij vinden het 1) hallucinant dat er boven ons hoofd wordt beslist wat wij online mogen doen en laten en 2) voelen spontaan de noodzaak om een paar memes in dit stuk te knallen. Alsjeblieft. 

Auteursrechten

Het probleem achter de hele discussie schuilt ‘m in het beeld dat gebruikt wordt op de meme. Als je nu iets op Facebook, Instagram, YouTube, Reddit of 9GAG – of welk platform je ook gebruikt om je selfies en foodspam te delen – wilt pleuren, kan dat zonder problemen.

Nu ja, niet helemaal zonder problemen. Instagram is niet zo blij met naakt, en Facebook denkt ook weleens dat je een liedje probeert te jatten als je de nieuwe schijf van Justin Timberlake onder de aftermovie van je laatste citytrip gooit.

memes verboden europa

Maar over het algemeen kun je perfect een videoclip van je favoriete artiest delen – zonder dat die artiesten daarvoor betaald worden. En hetzelfde principe geldt dus ook voor memes: je gebruikt op een meme bestaande afbeeldingen of stockfoto’s. En daar wil de commissie Juridische Zaken van het Europees parlement met deze wet een einde aan maken.

Om te vermijden dat gebruikers toch nog memes kunnen plaatsen, zullen platformen als Facebook en Reddit een streng filtersysteem moeten installeren dat schendingen (lees: memes) blokkeert. Voor overtredingen draait het platform zelf op.

Que?

Als je erover nadenkt, is het hallucinant dat een paar Europese politici met de gemiddelde leeftijd van iemand die niet weet wat memes zijn beslist dat wij ze niet meer mogen posten. Of zoals we onlangs aan onze oudste (maar ook tofste, hoor!!!) collega moesten uitleggen: “Memes? Dat is online. Op het internet. Een foto met een tekstje eigenlijk.”

We vragen ons af hoe die eerste vergadering er in juni moet hebben uitgezien toen het wetsvoorstel gedaan werd. Een groepje politici dat gezamenlijk naar een Powerpointpresentatie zit te kijken – inclusief schreeuwerige kleurtjes en springerige letters in Comic Sans – met een paar van de minst grappige meme-onwaardige memes die het internet heeft voortgebracht? Met daaronder verduidelijkende tekst: “Dit is een meme.”

memes verboden europa
Dit is dus een meme.

Deze wetgeving tast de vrijheid en het open karakter van het internet aan en dat lijkt ons wel iets om bij stil te staan. Uiteraard is het een goede zaak dat Europa nadenkt over auteursrechten en een correcte vergoeding voor contentmakers, maar zeker niet alle beelden die in memes gebruikt worden gaan in tegen het copyright. Dat gezegd zijnde zou het ook gewoon doodjammer zijn om parels als deze te verliezen.

memes verboden europa

Nog meer memes zien? (#yolo als je bent.)

Zo zien de mensen in je favoriete memes er tegenwoordig uit