Jutta
Jutta Beauty 24 jan 2018

9 manieren waarop jij ongemerkt je huid verpest

Je weet uiteraard dat je niet met make-up op moet gaan slapen en probeert veel water te drinken, maar er zijn nog meer dingen die je huid kunnen beschadigen zonder dat je het door hebt.

1. Je kijkt niet naar de ingrediënten in een product.

Veel meisjes (en jongens) gaan ervan uit dat de ingrediënten in hun douchegel of peeling wel goed zullen zijn voor hun huid. Alleen kan het zijn dat er ergens een ingrediënt in zit dat net jouw huidtype irriteert, terwijl een ander er geen last van heeft. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen met producten die sulfaten bevatten. Sulfaten hebben de neiging om de natuurlijke oliën van je huid te verwijderen, terwijl je huid die juist nodig heeft om beschermd te blijven tegen uitdroging en infecties.

huid

2. Je reinigt je make-upkwasten te weinig.

Guilty as charged. Het is verleidelijk om je make-upkwasten keer op keer te gebruiken zonder ze tussendoor even proper te maken. Toch kan je dat beter wel doen. Je kwasten en sponsjes zijn broeihaarden voor bacteriën. Probeer ze dus zeker een keer per week te reinigen.

huid

3. Je doucht niet meteen na het sporten.

Als je bezweet terugkomt van het sporten, moet je je gezicht zo snel mogelijk wassen en hydrateren. Kun je niet meteen douchen na het sporten? Dan reinig je je gezicht het best alvast met een toner en wat watjes.

huid

4. Je gaat iets te ruw met je huid om.

Scrubben is belangrijk, maar let op dat je dit soort producten niet te vaak gebruikt, want dan ga je je gezicht net beschadigen in plaats van het te verzorgen. Een scrub kan eventuele puistjes ook erger maken. Om je gezicht te wassen gebruik je overigens beter je (propere!) handen dan een ruw sponsje of washandje.

huid

5. Je verwarming staat veel te hoog.

Je gezicht reinigen met warm water zorgt ervoor dat je huid uitdroogt, maar ook de temperatuur in je huis speelt een rol. Zet niet meteen de verwarming hoger als je het koud hebt; trek liever die warme onesie aan. Wie mooi wil zijn, moet (kou) lijden.

huid

6. Je raakt je gezicht veel aan.

Heb je soms last van rode vlekken of puistjes op je wangen of je neus? Dit kan liggen aan het feit dat je veel aan je gezicht zit met vuile handen. En dan hebben we het niet over zichtbaar vuile handen: vergeet niet dat je smartphone of zonnebril vol bacteriën zit. Blijf dus van je gezicht af; het ziet er trouwens niet uit als je de hele dag aan je wangen of neus zit te prutsen.

huid

7. Je zwemt te veel.

Chloor droogt je huid uit, waardoor je sneller puistjes krijgt. De oplossing hiervoor is om je gezicht meteen schoon te maken na het zwemmen met een lichte cleanser en hierna direct te hydrateren.

huid

8. Je eet te veel suiker.

Uiteraard wordt je huid ook beïnvloed door wat je eet. Suiker kan er echt voor zorgen dat je meer puistjes krijgt. Kijk ook uit met te veel verzadigde vetten, bijvoorbeeld in varkensvlees. Onverzadigde vetten (denk aan peulvruchten, vis en verse groenten) zijn wél goed voor je huid. Om je huid een boost te geven heb je vitamine A nodig. Dat zit onder meer in paprika, wortelen en zoete aardappelen.

huid

9. Je negeert tekenen dat je je huid niet goed verzorgt.

Niet. Doen. Daar ga je spijt van krijgen. Natuurlijk kun je last krijgen van een droge huid omdat het koud is buiten, maar ook stress of een slaaptekort kunnen aan de basis van je probleem liggen. Doe niet alleen aan symptoombestrijding, pak de oorzaak aan!

huid
Reageer op artikel:
9 manieren waarop jij ongemerkt je huid verpest
Sluiten