Jutta
Jutta Liefde & Seks 21 jan 2019

5 lessen die we leren van Netflix-hit ‘Sex Education’

In Netflix Original ‘Sex Education’ geeft Otis (Asa Butterfield) seks- en relatieadvies aan zijn klasgenoten … en aan het publiek. Enne … je leert veel meer uit de serie dan uit dat ongemakkelijk uurtje seksuele opvoeding dat je op school kreeg. Wij lijstten vijf lessen voor je op. 

1. Het zou fijn zijn als iedereen even normaal deed over seks

Er zijn dramatische stukken en grappige stukken in ‘Sex Education’, maar de kern van de show is dat er ontspannen en serieus over de dingen wordt gesproken. En let’s face it: iedereen is een heel klein beetje obsessed door seks, en iedereen heeft er vragen over.

Nu bestaat de kans dat er op jouw school geen leeftijdsgenoot rondloopt die toevallig ook sekstherapeut is, maar waarom zou je met je vrienden niet over seks kunnen praten zonder te fluisteren? Oefen dus maar alvast om de woorden ‘seks’, ‘penis’ en ‘vagina’ over je lippen te krijgen, want die ga je nodig hebben.

2. Alle soorten seks zijn belangrijk, ook … geen seks

In ‘Sex Education’ zien we de problemen van populaire kinderen en van kinderen die alleen wonen. We zien heteroseksuele, lesbische en homoseksuele stellen. We zien fetisjen en mensen die uitzoeken hoe ze met hun partner moeten praten over wat ze fijn vinden. De boodschap? Doe wat jij en je partner fijn vinden en laat de rest van de school/wereld in vrede zijn of haar eigen seksualiteit beleven.

En in de van hormonen doordrongen wereld die een high school is, is het fijn dat er ook stemmen klinken die zeggen dat het oké is om (nog) geen seks te willen.

3. Leer van je eigen lichaam houden

In aflevering 2 adviseert Otis een koppel dat in de problemen zit. Zij houdt niet van haar lichaam en wil liever vrijen in het donker, hij zou het licht graag aanhouden. Otis’ raad om haar zelfvertrouwen op te krikken is het koppel luidop aan elkaar te laten vertellen wat ze leuk vinden aan elkaars lichaam.

4. Zeg neen tegen slut- en body shaming

Als ‘Sex Education’ wil dat we normaal doen over seks en ons lichaam, moet de serie daar zelf mee beginnen, en daar horen beelden bij. Zo doet er in de vijfde aflevering een naaktfoto – zonder hoofd – de ronde op school. Otis en Maeve gaan op onderzoek uit, een slimme manier om slutshaming aan de kaak te stellen.

Moet er daarvoor een vagina zo frontaal in beeld komen, vraag je je misschien af? Emma Mackey, die Maeve speelt, zei daarover: “It’s just a vagina, get over it“. En ze heeft overschot van gelijk.

5. Vrouwelijke genot staat centraal in ‘Sex Education’

Naast de openhartigheid over seksualiteit valt er nog iets anders op aan deze Netflix Original: de focus op vrouwelijk plezier. Bij de ervaringen van de vrouwelijke personale staan zelfbeschikking en voldoening centraal én worden die als vanzelfsprekend beschouwd. En dat is goed, want vrouwen willen ook orgasmes, deal with it.

10 dingen waar jij je NOOIT voor hoeft te verontschuldigen in bed

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
5 lessen die we leren van Netflix-hit ‘Sex Education’
Sluiten