Cami
Cami Fashion 25 nov 2018

Met pijn in ons hart: een minder gevulde kleerkast maakt gelukkiger

We weten het diep vanbinnen wel, maar we geven het niet graag toe. Een overvolle kleerkast geeft ons onnodige keuzestress. Zeker nu, net na Black Friday, puilt onze kleerkast alweer uit van de prullaria en de bloesjes waarvan we het bestaan waren vergeten. Zo stel je orde op zaken.

De essentie

In essentie zou je kledingstukken die niet 100% “zeg maar helemaal jouw ding zijn” uit je garderobe moeten zwieren. Hoe je weet welke dat zijn? Ga eens even na in welke kledij je je het best in je vel voelt. Of welke stukken je enkel “op een goede dag” aandoet? Stukken waardoor je je niet perfect goed in je vel voelt, moeten vliegen.

Met pijn in ons hart: een minder gevulde kleerkast maakt gelukkiger

Lievelingsstukken kiezen

Je moet jezelf lichtelijk dwingen om selectiever te worden. Enkel dan krijgt je kleerkast een upgrade. Reserveer je kastruimte voor je ‘coups de coeur’ en begin met je allermooiste lievelingsstukken een plaats te geven. Daarna stel je jezelf steeds de vragen of het stuk perfect past, nog niet versleten is en niet kriebelt of irriteert.

Met pijn in ons hart: een minder gevulde kleerkast maakt gelukkiger

Stapels maken

Als je je ultieme lievelingsstukken uit je kast hebt gehaald, blijft er waarschijnlijk nog een enorme hoop over. Maak drie stapels: de ‘blijvers’, de ‘ballast’ en de ‘herkansers’. Kleren die je flatteren, waar je je goed in voelt en die je vaak draagt blijven bij je collectie.

Kleren die al meer dan twee jaar onaangeroerd in je kast hangen, zijn ballast. Kledij die te klein, te groot of passé is, heb je ook niet meer nodig. Leg de twijfelgevallen samen en noteer welke kleuren of stukken je nodig hebt om mee te combineren. Misschien blijven ze hangen omdat niets erbij past?

Je kleerkast opruimen

Als je alle goede stukken terug in je kleerkast hebt gehangen en de slechte er hebt uitgehaald, kun je je kleerkast zelf ook nog ordenen. Als je je kleren per soort hangt, krijg je het beste overzicht. Je kan ook al op voorhand NSMBL’s (knipoog, knipoog) maken. Alleen beperk je dan natuurlijk je creativiteit in combineren. Langs de andere kant bespaar je ‘s ochtends dan wel veel tijd.

Met pijn in ons hart: een minder gevulde kleerkast maakt gelukkiger

Proper houden

Is je kleerkast nu spic en span? Goed, houden zo. Dat kun je doen door meer te investeren in kwaliteit dan in kwantiteit. Je portemonnee zal je dankbaar zijn. Vele goedkope stukken die je maar een paar keer kunt dragen, komen sowieso duurder uit dan iets prijzigere kwaliteitsstukken die je meer aandoet. Probeer vanaf nu enkel nog lievelingsstukken en ‘blijvers’ te scoren.

Eigen stijl ontwikkelen

Als jonge vrouw is het vaak moeilijk te weten wat je wilt. De ene dag rock je een joggingpak, de andere kies je liever voor de no pants-trend. Kleed je je graag van kop tot teen in de laatste mode, dan hoef je je er niet slecht bij te voelen dat je moeite hebt met kwaliteitsstukken te kopen. Je hoeft je zeker ook niet slecht te voelen bij een outfit die jouw stijl is, maar niet beantwoordt aan de laatste trends. Een eigen stijl ontwikkelen vraagt tijd.

Gezondheid

Reageer op artikel:
Met pijn in ons hart: een minder gevulde kleerkast maakt gelukkiger
Sluiten