Lesley
Lesley Love & Life 23 jan 2019

Waarom krijgen we kippenvel van films en muziek?

Dat je kippenvel krijgt wanneer je het koud hebt, is logisch. Dat komt bij alle zoogdieren op aarde voor en is gemakkelijk uit te leggen: doordat je haar overeind staat, ben je simpelweg meer beschut tegen de koude. Maar ook bij films of muziek krijgen we soms kippenvel. Hoe komt dat precies?

Waarom krijgen we kippenvel?

De Australische Vanessa Hill legt dit haarfijn – pun intended – uit in de onderstaande video voor haar YouTube-account ‘BrainCraft‘. Overigens is de wetenschappelijke naam voor die goosebumps ‘pilo-erectie’, al raden we je aan dat woord maar niet te gebruiken in het openbaar.

In de basis van elk haartje op bijvoorbeeld je armen zit een klein spiertje, de zogeheten musculus arrector pili. Deze spieren kun je zelf niet beheersen, maar ze trekken uit zichzelf aan je haar, en dat veroorzaakt kippenvel.

kippenvel

De spiertjes, ook wel haaroprichters genoemd, zijn deel van het orthosympathisch zenuwstelsel en dit hangt onder andere samen met je emotionele staat. Daarom zijn films – samen met de adrenaline die vrijkomt wanneer je naar een film kijkt – zo’n trigger voor kippenvel.

Bij muziek ligt het nog anders: je brein probeert te voorspellen wat er nog gaat volgen in een liedje en als die voorspelling juist is, komt er dopamine vrij, waar je haar ook weer overeind van gaat staan. De dopamine zorgt voor een frisse tinteling, waardoor de haaroprichters worden aangewakkerd (net zoals wanneer je het koud hebt).

Wanneer beeld en geluid samenkomen tot een spannend of emotioneel moment ontstaat er een dubbele stimulatie waardoor de kans op kippenvel ook dubbel zo groot is.

There you have it! In deze video wordt het allemaal nog even stap voor stap uitgelegd, inclusief fragmenten die je waarschijnlijk kippenvel gaan bezorgen.

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
Waarom krijgen we kippenvel van films en muziek?
Sluiten