Cami
Cami Love & Life 15 jul 2018

Waarom je zo kieskeurig bent bij het online daten

Op Tinder swipe je profiel na profiel naar links. Apps beloven je een droomvent, maar onterecht slaat er zelftwijfel toe als er geen enkel interessant profiel voorbijkomt. In het echt ben je toch helemaal niet zo kieskeurig? Waarom komt bij online daten dan de meest savage, kritische versie van jezelf naar boven? Er blijkt een logische antwoord te bestaan op de vraag: “Why am I like this?!”.

Overvloed aan keuze

Hoe meer keuze, hoe kieskeuriger we worden. Simple as that.  Volgens een onderzoek van de University of Winsconsin-Madison zijn mensen met meer keuzeopties vaak minder gelukkig met de keuze die ze maken. Te veel keuze kan een “het gras is groener aan de overkant”-gevoel opwekken.

kieskeurig online daten

Serieuze opties

Je Tinder-inbox kan dan wel gevuld zijn met berichten, hoeveel van je matches zijn écht een dating-optie? Je moet wel kieskeurig zijn om de one hit wonders, ontgoochelingen, verrassingen en foute bedoelingen eruit te halen.

Online lijkt het misschien of je keuze te over hebt, maar wat zou het geven als je al die potentiële partners voor je neus zou zien? Dan weet je misschien meteen met wie je wel of geen chemie hebt.

kieskeurig online daten

Kieskeurig door de biologie

Vanuit een evolutionair standpunt is het normaal dat vrouwen kieskeurig zijn. Een kind dragen is een grotere investering voor vrouwen dan voor mannen. Voor mannen is het evolutionair gezien interessanter om hun zaad te spreiden. Vrouwen zoeken dus een partner waarvan ze zeker weten dat ze erop kunnen vertrouwen en steunen als ze een kind op de wereld zetten.

kieskeurig online daten

Hoge verwachtingen

We zorgen er allemaal voor dat onze online profielen de beste versie van onszelf tonen. Daardoor zien we enkel ‘het beste’ en verhogen onze verwachtingen. Volgens de universiteit van Wisconsin-Madison is het aangewezen om iemand in de eerste week na de match te ontmoeten.

Hoe langer je wacht met die eerste date met iemand waarvan je maar beperkte informatie hebt, hoe meer je die hiaten over hem of haar zelf begint in te vullen. Dat vertaalt zich vaak in hogere verwachtingen.

kieskeurig online daten

Nu je weet waarom je zo kieskeurig bent, herken je vast ook deze turn-offs tijdens het online daten.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Waarom je zo kieskeurig bent bij het online daten
Sluiten