Lesley
Lesley Love & Life 12 nov 2018

Eindelijk antwoord: Is het te vroeg voor een kerstboom of niet?

Je hebt mensen die gillend wegrennen van kerstmarkten en je hebt mensen die heel december met een jenevertje (of twee) in hun hand rondbrengen. De redactie is er het levend bewijs van. Elke week nemen Jutta, notoir antichrist(mas), en Lesley, eigenaar van maar liefst drie adventskalenders, je mee in hun aftelrace naar de feestdagen.

Lesley: “Kerstavond vierden we, maar op kerstdag vroeg mijn mama zich hardop af of de frituur open zou zijn.”

In tegenstelling tot veel kerstliefhebbers heb ik mijn fascinatie voor de feestdagen niet van thuis meegekregen. Ik woonde op een piepklein appartementje met een zielige boom waar exact één slinger en vijf ballen in pasten en cadeautjes gaven we met Nieuwjaar. Kerstavond vierden we, maar op kerstdag vroeg mijn mama zich hardop af of de frituur open zou zijn.

kerstboom te vroeg

Tot mijn zus en ik op een dag opstonden, het in ons hoofd haalden dat het schandalig was dat we zulke ketters waren en in overdrive gingen. We verplaatsten de cadeautjes van Nieuwjaar naar Kerstmis, bakten elke kerstavond zonder enige ervaring de moeilijkste desserts waar vervolgens alleen mijn zus en ik van aten, eisten een tweede diner op kerstdag en hebben mijn ouders zelfs een tijdje verplicht om nieuwjaarsbrieven te schrijven voor ons. (Klopt, mijn zus en ik zijn dictators. Sorry mama, sorry papa.)

kerstboom te vroeg

Anyways, of het te vroeg is voor een kerstboom? Het kindje in mij wil braaf wachten tot na Sinterklaas, de kerstfreak in mij wil haar boozeballs nu al vullen met jenever en een lading rendierhoedjes inslaan. Ik hou die innerlijke strijd waarschijnlijk nog wel even vol, maar voor eind november staat die boom sowieso. (Sorry Sinterklaas, verder ben ik braaf geweest.)

Ik heb wel één groot excuus dat al die kerstgekte verantwoordt. Ik háát Nieuwjaar. Dat geforceerd gedoe leidt zelden tot een epic feestje en voor middernacht ben je meestal al zo zat dat je vergeet dat al die kussen je een jaar vol herpes opleveren. Op 27 december ben ik uit gefeest, dus dan mag ik nu even overdrijven, toch? Now if you’ll excuse me, ik heb een boom op te zetten.

kerstboom te vroeg

Jutta: “Wie een kerstboom in een themakleur heeft, hoeft mij niet uit te nodigen.”

Het sneeuwt toch nooit op 25 december, dennennaalden zijn gemene mormels, ik heb hoegenaamd geen talent om kerstdiners te koken (dus hey, mama van Lesley, zullen wij eens samen frieten gaan halen?) en ik ben toch altijd te laat met kerstcadeautjes kopen. Dus ja, het is véél te vroeg voor een kerstboom.

Ik zou niet beweren dat ik Kerstmis haat, maar het is toch opvallend hoe ik tijdens de ‘most wonderful time of the year’ plots een enorm talent voor cynisme ontwikkel. Want – sorry to break this to you – kerst gaat voor veel mensen wél alleen om cadeautjes.

En wat dat ‘gezellig samenzijn’ betreft: vier vreetgelegenheden afwerken op twee dagen zónder ruzie te maken met je zus of een vuile blik te krijgen omdat je zegt dat je het dessert niet lust is vooralsnog onmogelijk gebleken.

Tel daar de klassieke zatte nonkel en heel wat gillende kinderen bij (sorry nichtjes en neefjes, I love you, maar jullie zijn TE LUID) en dan begrijp je misschien waarom ik er zo weinig mogelijk aan herinnerd wil worden dat Kerstmis er aankomt.

Vóór zeven december zet ik dus geen voet in tuincentra of op kerstmarkten, draag ik een koptelefoon om de kerstmuziek niet te hoeven horen en komt er geen boom mijn huis in. En eens de Sint dan geweest is ook niet, want mijn ‘kerstboom’ is in feite een doek met daarop een afbeelding van een kerstboom (geen naalden, yay!).

Daar hangen we secuur geselecteerde (lees: een bont allegaartje van door de jaren heen verzamelde) prulletjes in, zodat het niet té af is. Want waar ik wél een bloedhekel aan heb zijn van die vreselijke themabomen met allemaal dezelfde ballen in één kleur (bij voorkeur rood, goud of zilver, of erger nog: blauw). Doe vooral je ding, maar nodig mij in de kerstperiode vooral niet uit als jij zo’n boom hebt staan. #voorderestevengoeivrienden

Reageer op artikel:
Eindelijk antwoord: Is het te vroeg voor een kerstboom of niet?
Sluiten