Jutta
Jutta Love & Life 30 apr 2019

Waarom je stem verandert per gesprekspartner

Je kent het wel: je bent aan het bellen met je ouders en vervolgens hang je op om weer met je vrienden te praten en merk je hoe verschillend je stem klinkt. Dat maakt blijkbaar iedereen mee, maar waarom verandert onze stem eigenlijk?

Eigenlijk hebben we allemaal geen idee hoe onze stem echt klinkt, en als we ze horen schrikken we altijd een beetje. Da’s normaal en ja, iedereen heeft een hekel aan zijn eigen stem, maar dat wil niet zeggen dat alle andere mensen ze ook verschrikkelijk vinden klinken. Of toch tenminste niet altijd, want misschien vindt je jongere zus jouw stem wel heel zwoel, terwijl je baas zenuwachtig wordt van je piepende toon.

Dit is waarom je stem verandert per gesprekspartner

Waarom je stem verandert

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Stirling is het doodnormaal dat je stem verandert. En waar het precies mee te maken heeft? Met de status van de persoon met wie je aan het praten bent. Voor het onderzoek kregen de deelnemers de taak om mee te doen met een nep sollicitatiegesprek met iemand met een hoge status en daarnaast werden er nog wat algemene vragen gesteld over hun eigen status.

Dit is waarom je stem verandert per gesprekspartner

Hieruit bleek dat we wat hoger gaan praten als onze gesprekspartner als dominanter wordt bevonden, wat mogelijk gekoppeld kan zijn aan onderdanigheid. De stemmen van de deelnemers die zichzelf dominanter vonden dan de gesprekspartner werden lager, en de stemmen van de deelnemers die zichzelf even dominant vonden bleven hetzelfde. Benieuwd of we zelf ook dominanter overkomen als we met een hele lage stem tegen onze baas praten. Gaan we meteen proberen, doei!

Nee, je bent niet gek als je met een hoog stemmetje tegen je hond praat

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Elite Dialy

Reageer op artikel:
Waarom je stem verandert per gesprekspartner
Sluiten