In Italië staat een gratis wijnfontein en wij vertrekken nu naar Italië

Food

In Italië staat een gratis wijnfontein en wij vertrekken nu naar Italië

Ga jij deze zomer nog roadtrippen in Italië? Neem ons dan alsjeblieft mee. We trakteren je wel op een pizza of twee en een paar glazen wijn. Uit de gratis wijnfontein, that is. Zeiden we al dat we naar Italië willen? 

In het plaatsje Caldari di Ortana staat namelijk een wijnfontein die de hele dag lang gratis (!) wijn schenkt. Rosé of witte wijn moet je wel nog steeds in de supermarkt gaan halen, want er stroomt alleen rode wijn door de fontein, maar dat mag de pret niet drukken, toch?

De fontein ligt aan het einde van de pelgrimsroute die duizenden pelgrims en toeristen volgen van Rome naar Ortona, waar ze de kathedraal van de stad bezoeken. De wijnfontein is niet de eerste of de enige in Italië, maar andere fonteinen zijn niet gratis of schenken ook niet 24/7 wijn.

Ook in Marino, ten zuiden van Rome, vloeit er tijdens het jaarlijkse druivenfestival in de stad een uur lang wijn in plaats van water door de fontein – en hier komen de liefhebbers van witte wijn aan hun trekken.

In 2008 zorgde een technische fout – of een mirakel – ervoor dat de wijn niet enkel door de fontein, maar door alle kranen van de lokale bevolking stroomde. We weten niet waar wij toen waren, maar alleszins niet op de juiste plek op deze aardbol.