Jutta
Jutta Love & Life 14 mei 2018

Iraanse vrouwen dragen nepbaarden om toch voetbal te kunnen kijken

Je bent voetbalfan en wilt graag naar de match gaan kijken. Prima als je in België woont, maar het is niet overal zo gemakkelijk. Een groep Iraanse vrouwen heeft wel een erg originele manier gevonden om toch het stadion binnen te komen: ze plakten nepbaarden op hun gezicht. 

Iraanse vrouwen en voetbal

De Islamitische Republiek Iran verbiedt vrouwen veel dingen, waaronder sportwedstrijden bijwonen. Een van de redenen is dat vrouwen de andere fans niet mogen horen vloeken, dat kunnen hun tere oortjes natuurlijk niet aan.

Terwijl alle mannen naar de match gaan, moeten vrouwen thuis blijven. ‘Moet just niks’ dachten een paar Iraanse vrouwen, en ze gingen toch. De dames in kwestie vermomden zich als mannen om de wet te omzeilen.

Melody Safavi, een Iraanse activiste voor vrouwenrechten was onder de indruk van de actie. “Ik ben erg trots. Indrukwekkend dat ze zo onbevreesd het stadion binnen zijn gewandeld, want het is een enorm risico, ze kunnen gearresteerd worden.” Eerder werden al vrouwen opgepakt die verkleed als man het stadion probeerden te betreden.

Safavi is lid van de Iraanse reggaeband Abjeez, wiens lied ‘Stadium’ Iraanse mannen oproept om vrouwen te steunen in hun strijd om te worden toegelaten bij sportwedstrijden. Ze voert actie vanuit Amerika, waar ze nu woont.

Als wij met een plakbaard en nepsnor ergens zouden binnen wandelen zou dat waarschijnlijk leiden tot een paar ernstige lachbuien, maar in Iran is het bittere ernst. Met deze kleine actie maken de vrouwen duidelijk dat het stadionverbod nergens op slaat.

Laat ons dan ook hopen dat het snel verleden tijd is. Iran kan daarbij een voorbeeld nemen aan Saoedi-Arabië, dat sinds vorig jaar (!) vrouwen toelaat om naar sportwedstrijden te kijken.

Global Citizen

Reageer op artikel:
Iraanse vrouwen dragen nepbaarden om toch voetbal te kunnen kijken
Sluiten