Lesley
Lesley Food 18 mrt 2018

IKEA steekt eten in duurzaam jasje

IKEA verraste ons al eerder met vegan hotdogs (vanaf augustus in de winkels!), maar ook op het vlak van duurzaamheid neemt de meubelketen grote stappen. Ze zijn er namelijk mee bezig om voedingsproducten in een duurzaam jasje te steken. En daar komen onder meer meelwormen en algen bij kijken. Euh, wat?

Duurzaam IKEA

Twee jaar geleden kwam IKEA met zijn eigen ‘secret innovation lab’, genaamd ‘Space10’. Toen hadden ze plannen voor ‘Tomorrow’s Meatball‘, dat ontwikkelingen zoals het kweken van vlees, het oogsten van algen en de mogelijkheid tot 3D-voedselprinten zou onderzoeken.

In een persbericht van ‘Space10’ onthulde het lab hoe ver ze nu staan met deze ontwikkelingen. Wat blijkt? Het lab heeft al een duurzame make-over gegeven aan vijf bestaande voedingsproducten – waaronder de ‘Dogless Hot Dog’, ‘Bug Burger’ en ‘LOKAL Salad’.

Dogless Hot Dog

Het ‘Dog’-gedeelte van de ‘Dogless Hot Dog’ bestaat uit een mix van groenten, ketchup en mosterd. Niet zo heel bijzonder, maar het broodje daarentegen … Dat is gemaakt van spirulina; een microalg dat volgens ‘Space10’ vijftig keer meer ijzer bevat dan spinazie. Klik bij de Instagram-foto hieronder vooral even door: dan zie je precies hoe de ‘Dogless Hot Dog’ wordt gemaakt. Leuk om te zien!

This is the season to enjoy: we’ve turned a few classic dishes into future-proof versions. Meet the Dogless Hotdog ? it contains more protein than a regular hotdog just in the bread—made from spirulina—itself. ?: @k_kristoffersen #SPACE10 #INSIDESPACE10 #copenhagen #hotdog #spirulina #futurefood #sustainablefood

A post shared by SPACE10 (@space10_journal) on

Bug Burger

Burgers hebben een speciale plek in ons hart, dus toen we de ‘Bug Burger’ zagen, werden we wel erg gelukkig. Deze burger is een pasteitje, gemaakt van rode biet, aardappelen, pastinaken en nog een erg verrassend ingrediënt: meelwormen. Slik. Daar moeten we ons toch wel even over zetten. Benieuwd hoe zo’n burger gemaakt wordt? Kijk dan eens naar het proces van de bereiding:

Meet The Bug Burger—a spin of the traditional burger recipe that creates a synergy between new ingredients and old classics. What might look like a standard burger patty is actually a combination of beets, parsnips and mealworms created by our Chef-in-Residence @simonperezfood ?: @k_kristoffersen #SPACE10 #? #? #whatscooking #INSIDESPACE10

A post shared by SPACE10 (@space10_journal) on

LOKAL Salad

Ten slotte ontwikkelde ‘Space10’ een ‘LOKAL Salad’, gemaakt van drie verschillende microgroenten die in water gekweekt zijn. Verder zitten er ook spirulina, kruiden en restjes brood in de salade.

Our take on local salads—a perfect in-between meal or sidekick prepared from a mix of hydroponic greens, spirulina and herbal dresses and crunches from leftover bread. Delicious and nutritious ?? Picture by @k_kristoffersen Food by chef-in-residence @simonperezfood #SPACE10 #INSIDESPACE10 #kitchen #whatscooking @onemeal_dk

A post shared by SPACE10 (@space10_journal) on

Het is nog niet bekend wanneer deze producten daadwerkelijk verkocht zullen worden, maar de kans is groot dat het nog wel even zal duren. Maar hé: geduld loont. En in de tussentijd zijn er altijd nog onze geliefde Zweedse balletjes.

Reageer op artikel:
IKEA steekt eten in duurzaam jasje
Sluiten