Lesley
Lesley Love & Life 30 apr 2018

Honesty Day: kun je té eerlijk zijn?

“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.” De kans is groot dat je mama je die woorden vroeger inprentte en je je nu nog steeds schuldig voelt als je een leugentje om bestwil vertelt. Grove leugens vermijd je natuurlijk het best, maar hoe zit het aan de andere kant van het spectrum? Kun je ook té eerlijk zijn?

Verliefd op je ex

Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, dat kan. Om een voorbeeld te geven: op de eerste dag van mijn universitaire carrière zat ik naast een meisje met wie ik ook op de middelbare school had gezeten.

Ik kon haar toen niet uitstaan en in plaats van het sociaal gangbare “Hoi, leuk dat we elkaar beter leren kennen” ging ik voor de socially awkward variant “Ik moest je vroeger niet want ik was verliefd op je ex.” Haar ex die niet veel later opnieuw haar lief zou worden. Why am I alive?

te eerlijk

Doei, laatkomers

Maar ook collega Floor is weleens te eerlijk: “Bij aanvang van het kerstdiner op het werk kwamen er een paar collega’s te laat. Ik verwees hen door naar de enige nog vrije tafel, gelegen aan de overkant van de zaal en dus ver weg van de rest van de collega’s.”

“Tja, ze waren te laat. Wat ik niet gezien had, was dat er ook bazen bij de laatkomers hoorden. Bijgevolg kreeg ik dan ook een veelbetekenende blik toegeworpen van de baas: ‘Hoezo moet ik apart gaan zitten?’.”

te eerlijk

No shorts allowed (tenzij het de fluogele van #timtation betreft)

Collega Jutta ging onlangs naar een avondfeest waar ze een lift fikste van vier mannen in short. Leuke kerels hoor, maar een short op een feestje? Ze reed toch maar mee met de wandelende modeblunders, maar kweelde verwijtend: “Mannen mogen geen shorts dragen!”

Brutally honest of gewoon brutaal?

Eerlijk is eerlijk (pun intended): er is een verschil tussen eerlijk zijn en onbeleefd zijn. Als ik zin heb om met een maxi-rok in luipaardprint rond te lopen, dan own ik die en hoef ik daar geen commentaar op. Ik kocht het ding, kan mij het iets schelen dat jij het op een neergeschoten dier uit de zoo vindt lijken.

Het is iets helemaal anders als ik expliciet om je mening vraag. Als ik dan niet tegen de waarheid kan, is dat dikke pech voor mij. Dus merk dan gerust sarcastisch op dat ik moet oppassen voor stropers, maar laat me anders met rust. Amen.

te eerlijk

Je hebt eerlijke mensen nodig in je leven, mensen die je uitdagen om het beste van jezelf te geven omdat ze je feedback hebben gegeven waar je ook echt iets mee kunt. Mensen die je durven zeggen waar het op staat zonder de waarheid te verbloemen. Jullie band is immers sterk genoeg.

En toch mag brutally honest nooit gewoon brutaal worden. Wij zijn vóór eerlijkheid. We zullen nooit glashard liegen over dat ‘mooie jurkje’ als we het eigenlijk erg leluk vinden. Wij zeggen dan: “Hm, speciaal.” Als niemand om onze mening vraagt houden we gewoon onze mond. Da’s niet oneerlijk, da’s beleefd en daar heeft de wereld evenzeer baat bij.

Reageer op artikel:
Honesty Day: kun je té eerlijk zijn?
Sluiten