Lesley
Lesley Love & Life 28 mei 2018

Nee, je bent niet gek als je met een hoog stemmetje tegen je hond praat

‘Who’s a good boy?’. Geef toe: dat las je vijf octaven hoger dan je normaal zou doen. Mensen rollen weleens met hun ogen als je je speciaal stemmetje boven haalt om eenzijdige conversaties met je viervoeter te voeren, maar je die kun je nu voor eens en voor altijd de mond snoeren: je bent namelijk slimmer dan je denkt.

Een recente studie aan de Universiteit van York toonde aan dat een hoog stemmetje helpt om een sociale band op te bouwen met je huisdier. Het is dus helemaal niet zo gek dat een heleboel mensen dit doen. Onbewust hebben we misschien wel door dat honden beter naar ons luisteren wanneer we een hogere toon aanslaan.

Doggy talk

Eerder onderzoek wees al uit dat baby’s en peuters je gemakkelijker begrijpen als je met een hoog stemmetje tegen hen praat. De onderzoekers testten nu in hoeverre dat ook werkt voor honden.

Auteur Alex Benjamin vertelt: “Natuurlijk weten wij dat honden niet kunnen praten, daarom wilde we onderzoeken of het ook effectief iets uitmaakt of we tegen hen praten of dat we het alleen doen omdat we hen zien als een deel van de familie.”

Blandy says hi ? #blandybaas #officedog #dog #husky #kantoorhond

A post shared by NSMBL.be (@nsmblbe) on

Gevoelig voor gekke stemmetjes

Uit eerder onderzoek bleek al dat een hoge stem heel goed werkt bij puppy’s, maar dat dit niet per se veel uitmaakt bij een volwassen hond. Toch kon de eerdergenoemde studie aantonen dat alle honden gevoelig zijn voor onze gekke stemmetjes. Vooral de eerste keer dat je een hond ontmoet, is het heel slim om dit te doen.

Intelligentie

Dit fenomeen laat ook goed zien hoe slim honden eigenlijk zijn. Zowel wat we zeggen (bijvoorbeeld de naam van de hond) als hoe we het zeggen, heeft invloed op zijn gedrag. Benjamin zegt: “Ik was heel verbaasd bij het tweede experiment, waarbij het vooral ging om de intonatie. Ik denk dat het heel interessant is hoe zowel de akoestische als de inhoudelijke informatie verschil maakt bij deze dieren.”

Dus nee, je bent niét gek als je met een hoog stemmetje tegen je hond praat, je wilt gewoon dat hij je begrijpt.

Bedrock

Reageer op artikel:
Nee, je bent niet gek als je met een hoog stemmetje tegen je hond praat
Sluiten