Waarom we onze neus snuiten op de verkeerde manier

Love & Life

Waarom we onze neus snuiten op de verkeerde manier

Nu de herfstregens zich hebben aangediend kun je maar beter altijd een doos zakdoekjes bij de hand hebben, want snotteren zul je. En zo’n verkoudheid is meestal onschadelijk (lees: je krijgt er geen dag ziekteverlof voor), maar toch schuilt er een gevaar in al dat snot: te hard snuiten kan écht schade berokkenen aan je neus.

Agressieve blazers opgelet

‘Hoe erg kan het zijn’ vraag je je dan waarschijnlijk af? Wel …  je kunt je oogkas breken of je trommelvlies doen barsten als je weer eens uit volle borst je zakdoek volsnuit, maar dat is gelukkig uiterst zeldzaam. Waar je je wel zorgen om moet maken zijn al die kleine bloedvaatjes in je neus. Die kunnen scheuren en zo leiden tot bloedneuzen of infecties.

Daarnaast zou te hard snuiten je neusslijm in je sinussen kunnen duwen. Hoewel dit niet volledig is bewezen, kan dat het risico op een volwaardige oor- of sinusinfectie vergroten, en tenzij je echt een excuus zoekt om een paar dagen niet te moeten werken is dat echt geen pretje.

Zo moet je je neus snuiten

Nooit gedacht dat er een handleiding voor zo’n simpele handeling als je neus snuiten zou bestaan, maar die is er dus wel. De kunst is om je neusgaten om beurt te ledigen en zacht te blazen. Als je één neusvleugel tegelijk aanraakt, kan je de druk in je toch al gevoelige reukorgaan beperken.

Daarnaast kan een neusspray verlichting bieden, en je kunt ook stomen boven een pot heet water of een zoutoplossing gebruiken om slijm uit je neusholtes te verwijderen. Of proberen niet ziek te worden, dat kan ook.

7 soeprecepten om te maken als je ziek, zwak en misselijk bent