Lesley
Lesley Beauty 5 jul 2019

8 tips om die eerste tattoo zo goed mogelijk te verzorgen

Eigenlijk vergelijk je zo’n eerste tattoo nog het best met een schaafwond. Ook bij tatoeages kan een slechte verzorging wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken, waardoor je tattoo er minder mooi gaat uitzien. Als je je tatoeage goed verzorgt, zou het zo’n twee tot zes weken moeten duren voor de wond genezen is. Deze 8 tips helpen je alvast een stap in de goede richting.

Eigenlijk begint de nazorg al bij de juiste voorzorg: laat je tattoo altijd zetten door een erkend tatoeëerder, en volg zijn of haar verzorgingsrichtlijnen nauwkeurig op. Ervaren tatoeëerders weten nog altijd het best hoe je je tatoeage moet verzorgen. Dat gezegd zijnde zijn er een aantal gouden regels die de nazorg bevorderen.

1. Verwijder het verband niet

Heeft de tatoeëerder je tattoo afgedekt met huishoudfolie of een kompres? Dan mag dat er pas na twee tot vier uur af. Wondverband van polyurethaanfolie (meestal van die doorzichtige met kleeflaag) mag er pas na vier tot zes dagen worden afgehaald. Pleisterspray slijt er vanzelf af.

Zodra je het verband er weer hebt afgehaald, dek je ‘m best niet meer af. Je tattoo heeft lucht nodig om te genezen.

2. Hou je tattoo schoon

Raak ‘m niet aan met vuile handen, en zorg dat ‘ie niet in aanraking komt met vieze, strakke of pluizige kleding die in de wond kan plakken. Laat ook likjes van je viervoeter even achterwege. Maak de tattoo twee à drie keer pet dag schoon met lauw water en milde, ongeparfumeerde zeep. Antibacteriële zeep wordt soms aangeraden, maar is in principe niet nodig.

Gebruik geen washandje, maar was je tattoo met je handen en dep ‘m daarna zorgvuldig droog met een schone handdoek of papier. Scheer de huid niet voor de tattoo volledig is genezen. Als je eromheen scheert, laat er dan geen scheergel of haartjes in komen.

3. Smeer je tattoo in

Gebruik hiervoor de antibacteriële zalf die je tatoeëerder je heeft aangeraden, zoals Bepanthen of Tattoo Goo. Gebruik geen eigen zalfjes of ontsmettingsmiddelen en blijf weg van producten op basis van vaseline. Na een paar dagen kun je overstappen op een vochtinbrengende crème of lotion zonder kleur- of geurstoffen.

4. Niet krabben

Pulk niet aan de velletjes of korstjes, die verdwijnen vanzelf. Als je dat wel doet, loop je het risico stukjes van de inkt mee te trekken. Krab ook niet aan je tattoo, hoe erg ze ook jeukt. Je kunt ‘m wel eens extra wassen en insmeren, of er met de platte hand op slaan.

5. Ga niet zwemmen

Douchen mag wel, maar een zwembad vermijd je toch echt beter zo’n drie à zes weken. Ook sauna’s, stoombaden, bubbelbaden en dergelijke zijn uit den boze.

6. Pas op met zon

Je getatoeëerde huid is erg gevoelig voor zonlicht. Bovendien kunnen de kleurstoffen onder invloed van zonlicht schadelijke stoffen afscheiden. Vermijd de zonnebank of de zon dus zoveel mogelijk. Ook nadat je tattoo genezen is, gebruik je beter een zonnecrème met hoge beschermingsfactor in de zon.

7. Ga niet sporten

Bij deze hebben wij een nieuwe reden om een tattoo te laten zetten. Zeker wanneer je een grote tattoo, of een tattoo dichtbij een gewricht (zoals je knie of elleboog), hebt laten zetten, laat je sporten beter even voor wat het is. Hoe meer je huid in beweging is, hoe langer de genezing duurt. Bovendien kan de wond geïrriteerd raken. Chips in de zetel it is. 

8. Check de wond regelmatig

Hou je nieuwe tattoo nauwlettend in de gaten en aarzel niet om contact op te nemen met een dokter wanneer je huid gaat ontsteken. Dat merk je wanneer de huid rood, warm en dik wordt, de wond pijnlijk aanvoelt en er pusachtig vocht uitloopt. Jeukt de wond heel erg? Dan kun je ook een allergische reactie hebben. Ook dan is het raadzaam om een dokter te contacteren.

Lees ook:

Gezondheid.be

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
8 tips om die eerste tattoo zo goed mogelijk te verzorgen
Sluiten