Jutta
Jutta Love & Life 30 jun 2019

Zet je je ramen open of doe je ze beter dicht als het warm is?

Hittegolf in de stad, jongens en meisjes lopen door de straten, lekker uitgelaten. Vul al zingend aan terwijl wij uitleggen hoe je de hitte uit je huis houdt als het buiten warmer is dan je hartje wanneer je je crush ziet. 

Als je binnenkomt na een middagje terrassen op een warme dag is het ook vaak warm tussen die vier muren. Je gooit snel een paar ramen open, want: frisse lucht en even de ruimte ventileren. Maar is dat wel zo slim? Zet je je ramen best open of hou je ze beter dicht met het warme weer?

Ramen open of dicht

Het is vaak een natuurlijke reactie om je ramen open te zetten zodra het warm is buiten. Maar is dat wel slim om te doen, want wordt het daar binnen echt lekkerder van?

Het antwoord is nee: het is niet verstandig om met warm weer je ramen open te zetten. Je kunt tijdens een hittegolf – of überhaupt als het buiten warm is – je ramen beter dichthouden. Waarom? De kans is groot dat het buiten niet per se koeler is dan binnen. Zet je je ramen ‘lekker’ open, dan koelt het binnen dus niet af. Integendeel, die warme lucht van buiten trekt nu juist je huis in.

Zet je ramen ‘s avonds open

Wil je toch je huis verluchten? Ze dan ‘s avonds of ‘s nachts je ramen open. De zon is dan weg en staat in ieder geval niet meer op je huis te branden. Als je zonwering hebt, dan is het aan te raden om die overdag naar beneden te doen. Ook gordijnen kunnen helpen om de warme zon uit huis te houden – hoewel dit minder goed werkt dan zonnewering.

Handig: 10 verkoelende tips om die dekselse hittegolf te overleven.

Roomed

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Zet je je ramen open of doe je ze beter dicht als het warm is?
Sluiten