Lesley
Lesley Love & Life 11 okt 2018

Dus daarom krijg je de hik als je alcohol drinkt

‘Nee, echt *hik*, moet je horen, *hik*, dit verhaal is echt *hik* té goed .’ Naast het feit dat het verhaal vast helemaal niet zo spectaculair is als in je dronken hoofd, rollen de woorden ook verbazingwekkend moeilijk uit je mond. Je hebt de hik – en ja, die paar glazen wijn hebben daar iets mee te maken. Om deze reden krijg je de hik als je alcohol drinkt. 

Waarom je de hik krijgt van alcohol

Je (nuchtere) vriendinnen lachen zich een breuk en opperen dat je misschien wel de hik krijgt omwille van die dubbele tong. De volgende keer kun je hen snel de mond snoeren – als je de échte uitleg goed onthoudt tenminste én hem in je zatte bui nog kunt navertellen. Zonder hikken. (En anders kun je even lachen met een hikkende zeehond, graag gedaan.) Here goes. 

hik alcohol

Als je snel veel drinkt, of dat nu alcohol is of iets anders, kun je de hik krijgen. Bovendien moet je lichaam meer maagzuur aanmaken als je veel alcohol drinkt en dat kan irritatie opwekken bij je slokdarm.

De hik is een samentrekking van het middenrif en doordat het maagzuur je slokdarm irriteert, raakt ook de ‘nervus vagus’ van streek. De wat? Dat is een hersenzenuw die ervoor zorgt dat je de hik krijgt.

En als je dronken hoofd nog minder woorden nodig heeft: veel alcohol – meer maagzuur – irritatie slokdarm – irritatie hersenzenuw – hik. En miserie de dag nadien. Altijd miserie.

hik alcohol

Hoe kom je er vanaf?

Er bestaan natuurlijk trucjes om sneller van de hik af te geraken, maar de vraag is nog maar of die werken als je zat bent. Toch een poging wagen? Hou je adem in (maar vergeet alsjeblieft niet om terug in te ademen, volgens onze baas komt het ons duur te staan als we doden op ons geweten hebben), vraag of iemand je wil laten schrikken, neem een hap suiker of drink ondersteboven een glas water leeg. Onze goede raad: ga voor die laatste optie – is nog goed tegen je kater ook.

De alcohol heeft dus wel degelijk iets met je hik te maken, maar deze mythes kloppen dan weer niet.

7 alcohol- en katermythes

Bustle

Reageer op artikel:
Dus daarom krijg je de hik als je alcohol drinkt
Sluiten