Jutta
Jutta Love & Life 13 okt 2019

10 redenen waarom Hermelien een feministische icoon is

Hoewel ze de leraren en haar medeleerlingen steevast tegen zich in het harnas jaagt met haar betweterige opmerkingen is het niet moeilijk om Hermelien Griffel in je hart te sluiten. Omdat ze een Dreuzel is en je dankzij haar nog steeds stiekem hoopt om ooit die toelatingsbrief voor Zweinstein te krijgen. Maar vooral omdat ze doorheen alle zeven boeken een complete badass is, en meer dan eens de boel redt met een slimme spreuk – die ze uiteraard perfect uitspreekt.

Wat die toon betreft: Hermelien had het zowat altijd bij het rechte eind, dus laat ons vooral stoppen om slimme meisjes betweters te noemen. En hier zijn nog tien redenen waarom alle vrouwen en meisjes (en mannen en jongens) maar wat blij mogen zijn met een feministisch personage als Hermelien.

1. Ze trekt zichzelf niet in twijfel

Het beste aan Hermeliens uitzonderlijke talent voor magie, is dat ze nooit aan haar eigen kunnen twijfelt, zelfs wanneer anderen in haar omgeving dat wel doen. Dat wil niet zeggen dat ze perfect is, en dat weet ze. Maar ze weet dat ze zich daarvoor niet hoeft te verontschuldigen.

2. Ze is onafhankelijk

Harry, Ron en Hermelien zijn er voor elkaar op de moeilijkste momenten (lees: meerdere bijna-doorervaringen) en zijn absoluut squad goals. Maar vergis je niet, zij kan haar mannetje prima alleen staan. Waarom die uitdrukking ‘man’ moet bevatten weet eigenlijk niemand.

3. Ze durft zich kwetsbaar opstellen

Sommige mensen – en dan vooral de mannelijke tegenstanders – zouden haar weleens een harde tante noemen. Wat ons betreft mag je iedereen die die uitdrukking gebruikt een kikker laten opeten (en dan geen chocolade-exemplaar). Overigens is Hermelien niet alleen maar hard: ze durft zich ook kwetsbaar opstellen. Je laten redden door je vrienden als je die trol in de toiletten toch niet alleen aankunt? Geen schande.

4. Ze is kritisch

Het is niet omdat professor Omber een leraar is, dat ze te vertrouwen is. Hermelien laat zich geen rad voor ogen draaien en is al-tijd kritisch. Dat klinkt als een slechte eigenschap en zéker voor een vrouw, maar het tegendeel is waar. Denk zelf na, vertrouw op je gut en wees wat meer zoals haar, ook als dat tegenstand oplevert.

5. Ze is eerlijk

Hermeliens openhartigheid is een belangrijk facet van haar persoonlijkheid. Het bewijst dat ze niet terugdeinst om iemand de waarheid te vertellen, zelfs als het een moeilijke waarheid is.

6. Ze is nergens bang voor

Zelfs niet van Jeweetwel. Wat we bedoelen: she badass. Op alle vlakken. Zo vuurt ze met evenveel gemak een toverspreuk af op een tegenstander als dat ze een paar tranen plengt. Daar verontschuldigt ze zich nooit voor, ze ziet het simpelweg niet als een zwakte.

7. Ze doet wat goed voelt voor haar

Hermelien volgt alleen haar eigen moreel kompas en doet wat juist voelt voor haar. Zoals opkomen voor anderen: omdat ze zelf een ‘modderbloedje’ is, zet ze zich in tegen de discriminatie van alles en iedereen die geen tovenaarsbloed heeft. Dreuzels zoals zijzelf, of huiselfen om er maar een paar te noemen.

Daarbij heeft ze een ijzersterk geloof in gerechtigheid: ze weet dat mensen (en dan bedoelen we Malfidus) hun deel nog wel zullen krijgen.

8. Ze bewijst dat kennis macht is

Hermelien waardeert haar opleiding en heeft geen boodschap aan mansplainers. Ze kan aanwijzingen oplossen alsof haar leven ervan afhangt. En dat komt goed van pas als haar leven er letterlijk van afhangt.

9. Ze heeft een mening

En is niet bang om die te delen.

10. Ze is niet bang om ‘vrouwelijk’ te zijn

Want je kunt prima de toverwereld redden én van mooie jurken houden, gurl.

Lees ook: de domste beslissingen van Harry Potter in één video

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
10 redenen waarom Hermelien een feministische icoon is
Sluiten