Jutta
Jutta Beauty 1 feb 2019

Voor eens en altijd: helpt tandpasta nu wel of niet tegen puistjes?

Soms zijn die rotpukkels echt je ergste vijand en die vijand probeer je op alle mogelijke manieren uit te roeien. Het schijnt dat tandpasta je redder in nood kan zijn, maar is dat ook echt zo? 

Je zult zien dat die puist er altijd een belangrijke dag uitkiest om plots op te duiken, precies wanneer je grote vriend het minst welkom is. Wat je zéker niet moet doen is er aan gaan zitten prutsen, maar naar het schijnt zou tandpasta dus helpen tegen puisten.

Tandpasta tegen puistjes

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. In het magazine Women’s Health vertelt dermatoloog Joshua Zeichner hoe het nu precies zit met dit wondermiddeltje: “Vroeger bevatten veel tandpasta’s het ingrediënt triclosan, dat de bacteriën die acne veroorzaken hielp te bestrijden.”

Zo hielp tandpasta tegen puistjes, alleen had dat ingrediënt ook een negatieve impact op de schildklier en zit het tegenwoordig dus niet meer in de meeste tandpasta’s.

Andere ingrediënten

Bummer, dus. Gelukkig zijn er nog andere ingrediënten in tandpasta die een handje helpen. Soda en alcohol drogen een puistje uit en daarnaast vermindert menthol de roodheid en de zwelling. Je oneffenheden verdwijnen niet als sneeuw voor de zon, maar worden wel een stuk minder.

Let wel: het feit dat het uitdrogend werkt, is natuurlijk alleen maar een slecht teken. Want je puist wordt dan wel minder, maar je krijgt er een schilferig stukje droge huid voor in ruil.

Move over tandpasta

Tandpasta is dus misschien niet je lifesaver. Je tanden zijn een stuk sterker dan je huid en kunnen al die producten veel beter verdragen. Tandpasta kan je huid irriteren en zelfs voor een allergie zorgen, zeker de varianten met een smaakje zijn een afrader.

Laat die tube dus maar staan als je weer een joekel van een pukkel hebt gespot en hou het bij je vertrouwde face wash. Die is speciaal gemaakt voor puistjes en ook nog eens lief voor je huid.

8 dingen die je puistjes alleen maar erger maken

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Woman's Health

Reageer op artikel:
Voor eens en altijd: helpt tandpasta nu wel of niet tegen puistjes?
Sluiten