Lesley
Lesley Love & Life 11 jun 2018

Waarom iedereen een hekel heeft aan zijn eigen stem

Nog erger dan wakker worden met een kater is wakker worden met een kater en ontdekken dat je je hele Instagram Stories hebt onder gespamd met zatte filmpjes. Omdat je dansmoves gisteren net iets sexyer leken, maar vooral omdat je geconfronteerd wordt met je eigen stemgeluid. Waarom heeft iedereen daar zo’n hekel aan? 

Een hekel aan je stem

Laat ons beginnen met het goede nieuws: jij hoort je stem op een totaal andere manier dan dat anderen dat doen. Jij kunt je the day after misschien wel in paniek realiseren dat je stem wat weg heeft van Janice (‘Oh. My. God!’) uit ‘Friends’, dat is dus niet per se zo. Oef.

stem hekel

Als je mensen hoort praten, worden er namelijk geluidsgolven de lucht in gestuurd en die komen in jouw oren terecht, waardoor je trommelvlies gaat trillen. Je brein zet die trillingen uiteindelijk om in geluid.

Als jij degene bent die aan het woord is, trillen je stembanden en luchtwegen ook, waardoor je twee geluidsbronnen tegelijk moet verwerken: de trillingen van je stembanden die ervoor zorgen dat je geluid produceert, maar ook de geluidsgolven die ervoor zorgen dat je jezelf hoort.

Twee geluidsbronnen

Martin Birchall, professor aan het departement Neus-, Keel- en Oorheelkunde van de University College London, legt uit: “Als je zelf aan het woord bent, is het voor de rest net alsof ze naar een speaker zouden luisteren, maar jij hoort jezelf door je eigen hoofd.”

“Voor je jezelf effectief hoort, zijn die geluidsgolven al langs je sinussen en het middelste deel van je oor gepasseerd, waardoor je je eigen stemgeluid op een andere manier percipieert dan de manier waarop anderen dat doen.”

stem hekel

Kort samengevat: als je in real life naar je stem luistert, is dat een combinatie van twee geluidsbronnen. Als je naar een stemopname luistert (zoals in een filmpje), dan hoor je dus enkel die externe prikkel. Omdat je dat niet gewend bent, is de kans groot dat je daarom een hekel hebt aan je eigen stemgeluid.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Waarom iedereen een hekel heeft aan zijn eigen stem
Sluiten