De Crains uit ‘Haunting of Hill House’ vertegenwoordigen de vijf rouwfases

Entertainment

De Crains uit ‘Haunting of Hill House’ vertegenwoordigen de vijf rouwfases

Lig jij al nachten wakker sinds je ‘The Haunting of Hill House’ bingewatchte? Wij doen ook geen oog meer dicht. Al betekent dat niet dat we er spijt van hebben dat we de serie er zo snel hebben doorgejaagd. Het pareltje stak zo goed ineen en deze (door de makers bevestigde) fantheorie bewijst dat nog maar eens. 

Captain obvious, maar dit artikel bevat spoilers. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard.

‘Haunting of Hill House’: 5 rouwfases

In ‘The Haunting of Hill House’ moeten de vijf Crains het (letterlijk) opnemen tegen de geesten uit hun verleden. De familie woonde een tijdje in een spookhuis, wat er uiteindelijk voor zorgde dat ze hun moeder kwijtraakten. Een nieuwe theorie verbindt de broers en zussen op nog een extra manier: ze zouden namelijk elk voor een fase in het rouwproces staan.

Die rouwfases verklaren hoe (de meeste) mensen omgaan met intens verdriet en verlies, vaak gekoppeld aan de dood: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en aanvaarding.

Steven Crain: ontkenning

Obviously. ‘The Haunting of Hill House’ had even goed ‘Steven Denies The Paranormal’ kunnen heten. Pas tijdens de seizoensfinale ziet hij (noodgedwongen) in dat de geesten uit zijn verleden niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk ronddwalen.

haunting of hill house rouwfases

Shirley Crain: woede

Ook vrij duidelijk: Shirley is constant boos, op alles en iedereen. Vooral haar familieleden moeten het ontgelden: ze is boos op Steven voor het boek dat hij schreef over hun jeugd, op Luke voor zijn verslaving, op Theo omdat ze maar niet volwassen lijkt te worden en zelfs op Nell, omdat die zelfmoord pleegt. In de laatste aflevering moet ze die woede laten gaan om zelf verder te kunnen met haar leven.

haunting of hill house rouwfases

Theo Crain: onderhandeling

Theo’s fase is moeilijker en je zou ‘m bij de haren getrokken kunnen vinden, maar eens je de logica erachter snapt, kun je het niet meer ‘ontzien’. De onderhandelingsfase gaat veelal over hoop en beloftes: ‘Als ik dit doe of probeer, wordt alles vast beter.’

Ook Theo probeert constant een beter en gemakkelijker leven voor zichzelf te creëren door haar jeugd zoveel mogelijk te rationaliseren, haar gevoelens onder controle te (proberen) houden en romantische relaties af te blokken en (in latere afleveringen) zichzelf te bevrijden van dat diep vastgewortelde gevoel van leegheid. In de laatste aflevering ziet ze in dat ze niet telkens kan onderhandelen en dat ze bepaalde risico’s moet aanvaarden om écht te kunnen leven.

haunting of hill house rouwfases

Luke Crain: depressie

Lukes drugsverslaving is niks meer dan een poging om van zijn depressie te ontsnappen. Tja, can you blame him? Op jonge leeftijd moest ‘ie al omgaan met geesten en de dood van zijn vriendinnetje, Abigail Dudley, én in het heden raakt hij zijn tweelingzus Nell kwijt.

(Volledig terzijde, maar heeft er trouwens al iemand opgemerkt hoe hard Luke lijkt op Neville Longbottom uit ‘Harry Potter’???)

haunting of hill house rouwfases

Nell Crain: aanvaarding

Nells laatste woorden in de seizoensfinale zijn: “I loved you completely. And you loved me the same. That’s all. The rest is confetti.” Door haar dood moeten de overige Crains omgaan met hun eigen specifieke rouwfase. Nell is de eerste die terugkeert naar Hill House en het lot accepteert dat dat huis voor haar in gedachten heeft, en dankzij haar kunnen haar broers en zussen eindelijk verder met hun leven.

haunting of hill house rouwfases

Niet zomaar een fantheorie

Heeft jouw mama je ook altijd ingeprent dat je niet zomaar alles moet geloven wat je op het internet leest? De fantheorie werd sorta kinda bevestigd door Mike Flanagan, een van de makers van de serie:

Nog meer slapeloze nachten?

Deze 7 horrorfilms zorgen ervoor dat je in je broek plast tijdens Halloween