Tessa
Tessa Health 15 okt 2019

Waarom hard sporten helemaal niet zo goed is voor je lichaam

Eens je de smaak te pakken hebt kan sporten best fijn zijn, zo fijn zelfs dat je jezelf weleens tot het uiterste pusht. Om dan doodmoe maar voldaan de fitness weer uit te strompelen. Alleen: heel hard sporten is niet altijd zo verstandig. 

Te hard sporten

Als je aan het einde van een training kapot bent, en dan bedoelen we écht kapot, niet gewoon een beetje moe, dan is dat geen goed teken. Het betekent dat je over je eigen grenzen bent gegaan en je lichaam te hard gepusht hebt. Je krijgt last van gewrichten, spierpijn of bent plots zo moe, omdat je niet naar de signalen van je lijf geluisterd hebt.

Het is belangrijk om te luisteren naar die signalen. Doe je dat niet, dan stort je in. Als je spieren geen energie meer hebben stoppen ze gewoon met werken. Niet dat je zomaar zult omvallen hoor, maar je krijgt wel het gevoel dat je echt helemaal op bent. Daarnaast heeft te hard trainen een negatief effect op je immuunsysteem. Als de hersteltijd na een training te kort is en je lichaam niet voldoende rust krijgt, ben je sneller vatbaar voor ziektes.

Meer is niet altijd beter

Versta ons niet verkeerd: regelmatig sporten is zéker goed voor je, en je kunt je lijf echt wel een béétje pushen. Je wilt immers wel sneller kunnen lopen, meer squats kunnen doen of langer kunnen planken en daar is niks verkeerd mee. Alleen is ook bij sporten trop te veel. Als je te veel of te hard sport, dan boek je geen vooruitgang meer, maar krijg je alleen maar spierpijn. Je lichaam heeft dan een langere herstelperiode nodig en jij voelt je uitgeput.

Wanneer weet je of je te hard gesport hebt? Je lichaam geeft vanzelf aan als het genoeg is geweest en tijd is om te stoppen, luister naar die signalen en respecteer wat het je vertelt. Ben je buiten adem, doet je hele lijf nu al pijn of heb je andere lichamelijke klachten, maar vind je dat je nog niet genoeg hebt gesport? Ga toch maar gewoon naar huis.

Lees ook: dit gebeurt er met je lichaam als je gaat sporten met een kater.

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Waarom hard sporten helemaal niet zo goed is voor je lichaam
Sluiten