Jutta
Jutta Love & Life 19 mei 2019

Deze groenten, fruit en kruiden kun je op je balkon kweken

Kenners verkondigen steeds met veel bombarie dat de wortelen die je zelf kweekt véél lekkerder smaken dan de bussel die je in de supermarkt koopt. Nu zijn we er niet helemaal zeker van of wij het verschil zouden proeven, maar leuk is het sowieso wel, zo’n eigen moestuin. Maar wat zet je daarin, als je maar een paar vierkante (centi-)meter plaats hebt? 

Naast groene handen heb je voor veel groenten en fruit ook een tuin nodig, maar er zijn wel wat soorten die je gewoon in bloempotten kunt kweken, of in zo’n leuk een-meter-moestuintje.

1. Aardbeien

Zet hem op een zonnig plekje en de aardbeienplant is je beste vriend, helemaal omdat je met aardbeienplantjes geen werk hebt. Ook leuk: gebruik de aardbeienplant eens als hangplant. Daarmee zorg je er meteen voor dat nieuwsgierige, hongerige (naakt)slakken geen schijn van kans krijgen.

groenten op je balkon kweken

2. Kruiden

Als je nog niet veel ervaring als tuinier hebt, kun je het best beginnen met deze ‘gemakkelijke’ kruiden.

  • Bieslook
  • Koriander
  • Oregano
  • Peterselie
  • Salie
  • Dragon
  • Tijm
  • Basilicum

Ga altijd voor een pot die groot genoeg is voor de ‘volwassen’ plant. Zo heeft basilicum bijvoorbeeld wel wat ruimte nodig.

3. Tomaten

Tomaten zijn vrij gemakkelijke planten die vooral gelukkig worden van een plekje in de zon – dan worden ze ook het lekkerst. Mocht je ervoor kiezen om de tomaat in potten te kweken, probeer dan altijd voor een zo groot mogelijke pot te gaan. Zelfs kerstomaatjes hebben een grote pot nodig om écht gelukkig te zijn.

groenten op je balkon kweken

4. Groene slasoorten

Omdat groene slasoorten vaak dunne en  kleine wortels hebben, zijn ze uitermate geschikt om in grote potten te verbouwen. Zo groeide er op de vensterbank van NSMBL’s Jutta ooit drie kroppen sla in een simpele bloembak en als wij het kunnen lukt het jou zeker!

Dankzij deze tips hou je je planten wél in leven

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Roomed

Reageer op artikel:
Deze groenten, fruit en kruiden kun je op je balkon kweken
Sluiten