Festival Glastonbury gaat het zonder plastic doen

Entertainment

Festival Glastonbury gaat het zonder plastic doen

Een festival zonder plastic? Kan best! En Glastonbury, een van de grootste muziekfestivals ter wereld, gaat het gewoon waarmaken. Het festival waar we allemaal naartoe willen, last dit jaar een pauze in, maar staat er in 2019 weer helemaal, maar dan zonder plastic.

“We gaan plastic flesjes en bekers helemaal verbannen. Dat is slechts een deel van het grotere milieuproject waar we mee bezig zijn”, aldus co-organisator Emily Eavis op BBC Radio 6. Dat Glastonbury een jaartje overslaat is handig: “Dat geeft ons de ruimte om ons vol op het project te richten.”

Een miljoen plastic flessen

De exacte invulling van het plan is nog niet bekend, maar er is in ieder geval heel wat werk aan de winkel. Volgens een schatting werden er per editie van het festival ongeveer een miljoen (!) plastic flessen gebruikt. Dat is belachelijk veel.

Glastonbury zonder plastic

Het goede nieuws is dat veel festivalorganisatoren hun best doen om groener te gaan, denk maar aan de herbruikbare bekers en biologisch afbreekbare frietbakjes. Glastonbury introduceerde in 2014 al herbruikbare flessen van licht roestvrij staal, die op verschillende plekken op het festival verkrijgbaar waren. In 2016 werden deze aangevuld met roestvrij stalen bekers voor bier.

Op de website en sociale media moedigt het festival het publiek aan om naar het terrein te carpoolen, geen afval op de grond te gooien en tentjes niet op het terrein achter te laten na het festival. Dit is allemaal onderdeel van het initiatief ‘Love the farm, leave no trace’.

Glastonbury

Glastonbury wordt letterlijk groener

Het pauzejaar geeft de organisatie tijd om te werken aan nieuwe initiatieven, maar is vooral ingelast om Worthy Farm – het terrein waar het festival plaatsvindt – een jaar extra rust te geven. “In 2019 vindt Glastonbury plaats op een verse, groene, aangesterkte weide,” zegt Eavis.

Mocht het festival op je bucketlist staan, wacht dan gerust nog even tot 2020. Dan bestaat het vijftig jaar en staan de allergrootsten in de rij om een plekje in de line-up te verwerven.