Jutta
Jutta Food 2 mei 2018

Gezond eten met weinig budget onmogelijk? Met deze tips lukt het écht wel

Denk je dat je met een klein budget alleen maar boterhammen met choco kunt eten? Think again. Je kunt echt wel gezond eten én op je centen letten, hier zijn onze beste tips! 

1. Ga naar de markt

De prijzen op de markt liggen doorgaans iets lager dan in de supermarkt, zeker wat groenten, fruit en noten betreft. Pro tip: ga aan het einde van de markt, de standhouders willen hun waren op dat moment kwijt en zullen de prijzen verlagen. Er zal natuurlijk niet zoveel keuze zijn als aan het begin van de dag, maar je kunt wel extra geld besparen.

2. Snijd je fruit en groenten zélf

De pakjes met voorgesneden fruit en groenten zijn doorgaans veel duurder dan ongesneden producten. Hetzelfde geldt overigens voor vlees; heb je echt voorgesneden kippenblokjes nodig wanneer je zelf een kipfilet kan snijden?

Gezond eten met weinig budget onmogelijk? Met deze tips lukt het écht wel

3. Leg een voorraadje aan in de vriezer

Van smoothie-ingrediënten tot zelf voorbereide zakjes met groenten die je gemakkelijk in een soep of pastasaus kunt gooien: maak gebruik van je vriezer en koop je ingrediënten in wanneer er mooie acties zijn in de supermarkt.

4. Bewaar je producten op de juiste manier

Fruit en groenten zijn een absolute must als je gezond wilt eten, maar het is zonde als je ze verkeerd bewaart en ze minder lang goed blijven. Tomaten kun je bijvoorbeeld het best op kamertemperatuur bewaren in plaats van in de koelkast. Uien, basilicum, eieren, knoflook en aardappelen bewaar je ook op kamertemperatuur.

5. Koop een waterflesje

Misschien volg je dit advies al op, maar telkens een nieuw flesje water kopen is geldverspilling en ook nog eens slecht voor het milieu. Koop in plaats daarvan een stevige fles die je overal mee naartoe kunt nemen.

Gezond eten met weinig budget onmogelijk? Met deze tips lukt het écht wel

6. Koop multifunctionele producten met een klein budget

Heb je worteltjes gekookt en zijn er nog wat over? Uiteraard kun je ze ook lekker rauw eten, eventueel met een bakje hummus. Kerstomaatjes zijn lekker als snack én in een pastasaus en spinazie kun je als gebruiken avondeten of lekker in een gezonde smoothie gooien.

7. Zoek je proteïnen ergens anders dan in vlees

Vlees is vaak erg duur, maar het goede nieuws is dat je het helemaal niet nodig hebt om genoeg proteïnen binnen te krijgen. Vervang je rode vlees en kip zo nu en dan eens door proteïnerijke recepten met bijvoorbeeld bonen, kikkererwten of eieren. Dat kost je echt minstens een derde van je normale uitgaven aan vlees.

Heb je dankzij deze tips nog een beetje budget over? Koop dan lekker wel een pot van je lievelingschoco, het hoeft niet altijd gezond te zijn!

Reageer op artikel:
Gezond eten met weinig budget onmogelijk? Met deze tips lukt het écht wel
Sluiten