Jutta
Jutta Recepten 18 nov 2019

Gegrilde aubergine met tahinisaus en whatever er nog in je koelkast ligt

De vraag die elke avond in je opkomt maar waar je zelden een antwoord op hebt: wat zal ik vanavond eens eten? Wij weten het ook niet, maar op Radio NRJ geeft een kok elke week inspiratie en wij mogen een recept met jullie delen. No worries: ‘t is zo gemakkelijk dat je niet alsnog naar de frituur moet. Dit keer: gegrilde aubergine met tahinisaus van Boqion De Pooter. 

Boqion richtte samen met haar BFF Camille het toffe Antwerpse lunch- en koffiezaakje Camion op. Proef de gegrilde aubergine daar, of maak ‘m een keertje zelf. Dat is écht niet moeilijk en het leukste is dat je de aubergine kunt pimpen met ingrediënten die jij lekker vindt – of die je toevallig nog in huis hebt.

View this post on Instagram

Cheers op een topweek 🥂 Tot woensdag, met een nieuw menu! #camionantwerp #onlythegoodstuff #veganantwerp #naturalwinebar #weekendopmaandag 📷 @vvvoid

A post shared by CAMION (@camion_antwerp) on

Dit heb je nodig voor de gegrilde aubergine met tahinisaus

  • een aubergine per persoon
  • een pot tahin (sesampasta, wordt ook gebruikt om hummus te maken)
  • een pot (soja-)yoghurt
  • peper en zout
  • olijfolie
  • za’atar (een Oosters kruid, maar je vindt het tegenwoordig in veel supermarkten)
  • een oven

Zo maak je het

Schil de aubergine in z’n geheel en prik er gaatjes in, even insmeren met olijfolie en kruiden met peper, zout en een beetje za’atar.

Schuif de aubergine in een op 180 graden voorverwarmde oven en bak zo’n 25 minuutjes. Het is de bedoeling dat de aubergine volledig mals wordt, dus laat een extra groot exemplaar even wat langer bakken.

Eens de aubergine in de oven zit kun je aan de tahinisaus beginnen en ook dat is absoluut niet moeilijk. Doe wat yogurt in de blender (we schatten dat een halve pot per persoon al ruim voldoende is) en schep daar een (paar) eetlepel tahin bij. Je kunt naar smaak nog meer tahin toevoegen. Afkruiden met peper, zout en za’atar en dan geruime tijd laten blenden. Je zult merken dat de saus soms wat gaat stollen, dan kun je er een klein beetje bruiswater aan toevoegen. Zo krijg je een lekker luchtig sausje!

Et voilà, het kookgedeelte zit er al op. Doe wat van de tahinisaus op een bord en leg daar de aubergine op. Vervolgens kun je het gerechtje op verschillende manieren afwerken: met wat granaatappelpitjes, koriander of nootjes bijvoorbeeld. Je kunt er ook couscous bij maken of een slaatje, wat jij wilt. Zo tover je heel snel iets lekkers op tafel, waar je eindeloos mee kunt gaan variëren.

Ook lekker: de erwtensoep van Seppe Nobels.

Wie honger heeft naar meer luistert het best elke avond naar Emma Salden op NRJ. Daar deelt van maandag tot donderdag een chef of cheffin de lekkerste (en gemakkelijke) receptjes. 

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Gegrilde aubergine met tahinisaus en whatever er nog in je koelkast ligt
Sluiten