Jutta
Jutta Beauty 19 apr 2019

Sproeten hebben wel degelijk een functie

Misschien heb je je sproeten vroeger vervloekt omdat je ze niet mooi vond, of omdat andere ze altijd “schattig” noemden. Maar jij bent niet zomaar schattig met je sproeten, je bent een wonder der natuur, want die vlekjes hebben dus een functie!

Het wetenschappelijk onderlegde YouTube-kanaal SciShow heeft het antwoord op de meest prangende vragen – waarom hebben mannen konthaar en moeten we alle muggen vermoorden, bijvoorbeeld – en legt ook de functie van sproetjes haarfijn uit.

Want wat zijn sproeten precies? De plekken waar sproeten zich vormen, bevatten een hoger gehalte aan het stofje melanine dan de rest de rest van je huid. Melanine is het pigment dat zorgt voor je oog-, haar- en huidskleur. Dit pigment wordt gemaakt door huidcellen, zogenaamde melanocyten. Die zorgen ervoor dat je huid beschermd wordt tegen de zon en hebben ook een hand in het kleurtje dat je krijgt als je in de zon loopt.

Sproeten zijn een ophoping van melanine

Normaal gesproken komt melanine overal evenveel voor in de huid, maar in het geval van sproeten zijn er ophopingen van feomelaninen, die ook wat meer roodachtig zijn dan bijvoorbeeld de eumelaninen die veel voorkomen bij mensen met donker haar.

De ophopingen, oftewel sproetjes, beschermen je door donker te worden in de zon. De melanine is in dit geval dus een natuurlijke zonnebescherming. Als je minder in de zon zit, worden je sproeten ook weer minder zichtbaar.

Denk echter wel altijd aan UV-bescherming

Zoals je echter waarschijnlijk maar al te goed weet als trotse sproetenbezitter, kun je natuurlijk niet zomaar uren in de zon blijven zitten zonder dat het schade aanricht – net als iedereen. Je kunt nog steeds flink verbranden en UV-straling is nog steeds schadelijk. Gebruik dus altijd zonnebescherming, ook als je maar een half uurtje op het terras gaat zitten.

Het geheim voor een jongere huid: smeer die SPF

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
Sproeten hebben wel degelijk een functie
Sluiten