Jutta
Jutta Food 18 jul 2018

Help, fruitvliegjes! Zo voorkom je die mormels én geraak je er weer vanaf

IJsjes, bikini’s en citytrips zijn zalig, maar de zomer brengt niet enkel goede zaken met zich mee: zodra de temperaturen stijgen komen de fruitvliegjes tot leven. Ze zwermen rond je fruitschaal, in de vuilbak en op het aanrecht en ze zijn een ware pest. Gelukkig kun je iets tegen die mormels doen, weet ons culinaire zusje Culy. 

Ken je fruitvliegjes

Wat zijn die kleine, vervelende beestjes die rond je gezicht vliegen en het gemunt hebben op je verse fruit of groenten precies? Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die zich vliegensvlug (pun intended) voortplanten.

Ze groeien van eitje tot volwassen fruitvlieg binnen een week, dus voor je het weet, vliegen er tientallen in je keuken rond. Ze komen je huis binnen, omdat ze al met je fruit mee zijn gereisd of wurmen zich een weg door kieren en gaten van je woning.

fruitvliegjes

Hoe voorkom je dat fruitvliegjes in huis geraken?

Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Fruitvliegjes zijn zó klein dat ze ongemerkt met je fruit uit je boodschappenmand meereizen. Ze sterven pas wanneer de temperaturen weer dalen en tot die tijd is de kans groot dat je ze toch af en toe ziet opduiken. Wel kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om hun aantallen binnen de perken te houden.

  • Houd je aanrecht en afwasbak altijd goed proper. Elk druppeltje sap van een stuk fruit of schil van een groente trekt al fruitvliegjes aan.
  • Zet, als dat mogelijk is, de GFT-bak altijd buiten en sluit je vuilzakken goed af. Zet ze op een koele plaats wanneer ze vol zijn.
  • Koop niet te veel fruit ineens en eet het zo snel mogelijk op. Laat fruit geen hele week liggen.
  • Van lege wijnflessen of blikken bier zijn fruitvliegen ook niet vies, dus die stop je ook zo snel mogelijk in de PMD-zak.

Hoe geraak je ervan af?

Mochten ze toch tot je keuken zijn geraakt, is het zaak om zo rap mogelijk van ze af te komen (want: ieeew!).

De gemakkelijkste (en goedkoopste) manier is om zelf een val in elkaar te knutselen. Pak een leeg confituurpotje en prik kleine gaatjes in het deksel. Dat gaat gemakkelijk met een kleine schroevendraaier of kurkentrekker.

Je kunt er ook een vel huishoudfolie over spannen en daar gaatjes in prikken. Vul het bakje met een laagje wijn, bier of azijn en de vliegjes zullen er in vliegen, maar er niet meer uit geraken. Aan de slag nu, you can thank us later. 

Guess what – de vod is niet het goorste item in je keuken

culy

Reageer op artikel:
Help, fruitvliegjes! Zo voorkom je die mormels én geraak je er weer vanaf
Sluiten