Tessa
Tessa Love & Life 25 feb 2019

5 fouten die je als twintiger maakt voor je leert omgaan met geld

Het maakt niet uit hoe hard je werkt of hoeveel je verdient: aan het einde van je geld hou je altijd nog een stukje maand over. Klinkt dat herkenbaar? Misschien maak jij deze veelvoorkomende fouten wel telkens je je portefeuille opent. Gelukkig kun je wel leren omgaan met geld. 

Je bent echt niet de enige die hier moeite mee heeft, heel veel mensen vinden omgaan met geld lastig. Zeker wanneer je net op eigen benen leert staan maak je nog weleens wat fouten. Dat is niet erg en de oplossing begint wanneer je het probleem (h)erkent. Zodra dat is gelukt, kun je eraan werken en ben je al snel loaded (soort van).

1. Je spaart niet genoeg

Dit klinkt misschien een beetje gek, want hoe kun je (veel) sparen als je het idee hebt dat je nu al amper rondkomt? Toch is sparen heel belangrijk als je later meer geld wilt hebben. Het begint met hele kleine stapjes: je kunt prima elke maand vijftig euro sparen, want op jaarbasis krijg je zo toch zeshonderd euro bij elkaar.

Maak het jezelf gemakkelijker om te sparen door elke maand automatisch een bedrag over te maken naar je spaarrekening. Als je dit doet net nadat je je loon hebt gekregen, valt het niet zo op dat er al wat geld ‘weg’ is.

2. Je hebt geen overzicht

Een boekje of app waarmee je overzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven is heel belangrijk als je moeite hebt met omgaan met geld. Als je geen idee hebt wat je uitgeeft dan wordt het ook moeilijk om meer over te houden aan het einde van de maand.

Als je precies weet hoeveel geld er binnenkomt, wat je vaste uitgaven zijn en waar de rest van je centen aan opgaat (oeps, wéér een jurk besteld op Zalando) kun je gemakkelijker ingrijpen.

3. Je praat niet over geld met je partner

Over geld praten kan wat awkward voelen, zeker de eerste keer dat je het erover moet hebben met je lief. Toch is het heel belangrijk. De kans is klein dat jullie als twintigers bakken geld verdienen, dus het loont absoluut om erover te praten en om samen te proberen besparen.

Het voelt in het begin misschien een beetje ongemakkelijk, maar je bent volwassen aan het worden en dan hoort dit gesprek er gewoon bij. Je hoeft daarom overigens niet precies te weten wat je lief maandelijks verdient en uitgeeft, maar een inzicht in de manier waarop hij met geld omspringt kan jullie relatie alleen maar beter en future proof maken.

4. Je geeft meer geld uit dan je hebt

Nog een veelvoorkomende geldfout die twintigers maken is dat ze meer uitgeven dan ze kunnen. Je zegt ja op alle etentjes, avonden op café en brunches met je girl squad en moet vervolgens lijdzaam toekijken hoe je rekening langzaam maar zeker leegloopt. Het leven is duur, zeker als je er alles uit wilt halen. En dat brengt ons naadloos bij het volgende punt.

5. Je houdt je niet aan je budget

Een van de grootste fouten die je kunt maken op gebied van geldmanagement, is je niet aan je budget houden. Misschien is je budget niet realistisch en ben je daardoor geneigd om meer uit te geven dan je jezelf had voorgenomen, misschien moet je gewoon eens wat minder shoppen.

Wat doe je eraan? Spreek met jezelf een realistisch week- of maandbudget af en hou je eraan. Dat betekent trouwens niet dat je niet meer mag genieten, het is gewoon een manier om te bepalen hoeveel geld je uit kunt geven (aan avocado toast en dure koffie to go).

Waarom zou je leren omgaan met geld?

Als je denk dat bezig zijn met geld je vrijheid beperkt: think again. Als je bewuster met je centen omgaat hou je net meer geld over om je zin mee te doen, ervaar je minder stress en voel je je weer wat onafhankelijker. #adultingisfun

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
5 fouten die je als twintiger maakt voor je leert omgaan met geld
Sluiten