Jutta
Jutta Love & Life 19 mei 2018

Waarom je zoveel last hebt van FOMO (en wat je er aan kunt doen)

De schrik om iets leuks te missen bestaat al heel lang, maar sinds de opkomst van sociale media is de Fear Of Missing Out echt ‘een ding’. Misschien omdat we elkaar constant in de gaten houden? FOMO is echter meer dan de vrees om dat ene feestje op vrijdag te missen en er zijn dan ook meerdere psychologische verklaringen voor het fenomeen, zo lazen we bij onze collega’s van Bedrock.

Alles uit het leven halen

Mensen die vaak FOMO ervaren, zijn waarschijnlijk zogenaamde maximizersmensen die álles uit het leven willen halen. Zij zullen dus ook sneller ontevreden zijn met de keuzes die ze maken, want wat als dit niet hetgene is dat hen het állergelukkigste maakt? En zo wordt FOMO eigenlijk de angst om de verkeerde keuze maken. Aan de grondslag daarvan ligt de paradox van het kiezen: hoe meer opties we hebben, hoe ongelukkiger we zijn met onze uiteindelijke keuze.

Ook mensen voor wie bepaalde dingen – zoals studeren of werken – als een verplichting aanvoelen, hebben meer kans op FOMO, blijkt uit onderzoek. Het zou namelijk kunnen dat je sociale leven op een gegeven moment ook als een verplichting gaat voelen, waarbij je dus een schuldgevoel krijgt als je ergens niet komt opdagen.

FOMO

De angst om iets te missen, of dat nu is omdat je geen kans op plezier wilt mislopen of omdat je je verplicht voelt, wordt gelinkt aan moeheid, stress, slaapproblemen en psychosomatische problemen, lezen we in Psychology Today.

Belevenismaatschappij

Hoewel FOMO een individueel proces lijkt, hangt het sterk samen met de huidige tijdsgeest. Tegenwoordig moet alles dat je doet een geweldig fantastisch leuke ervaring zijn. Het is ‘de ziekte van deze tijd’ zegt psychiater Dirk De Wachter daarover. Hij stelt: “We zijn te geobsedeerd met geluk. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.”

De obsessie met het maakbare geluk voedt de angst om iets te missen. Die avond op de bank weegt niet op tegen het geluksniveau van een avondje uit, of ten minste: dat is hoe de maatschappij er over denkt. En zo wordt de angst om iets te missen je aangepraat, ook als je van nature liever een avond op de bank ligt dan te gaan feesten, of liever twee weken thuisblijft dan op safari te gaan in Zuid-Afrika.

fomo

JOMO in plaats van FOMO

Gelukkiger worden we dus niet van FOMO. Daarom pleiten we voor meer JOMO, waar Bedrock al eerder over schreef. Deze term is bedacht door blogger Anil Dash en hij staat voor de Joy Of Missing Out. Hierbij omarm je juist het missen van sociale gelegenheden, hoe heerlijk klinkt dat!

Hoe geniet je van bewust dingen missen? Door minder te focussen op de kans dat je iets mist, en meer te focussen op de mogelijk positieve effecten van wat je nu aan het doen bent – bijvoorbeeld een avondje op de bank hangen in plaats van uitgaan met vrienden. Lekken unspirational, maar wie weet heb jij die me-time gewoon keihard nodig.

Bedrock

Reageer op artikel:
Waarom je zoveel last hebt van FOMO (en wat je er aan kunt doen)
Sluiten