Fitgirls sporten pas na hun vijftigste

Love & Life

Fitgirls sporten pas na hun vijftigste

Heb jij na een hele dag zitten ook altijd zoveel zin om een paar kilometer te gaan lopen? Wij niet. Geen nood, volgens een recent onderzoek van de universiteit van Texas kan je de effecten van jarenlang zitten nog altijd  terugdraaien als je op middelbare leeftijd begint te sporten.

via GIPHY

Gedurende twee jaar werd een groep van 52 Texanen van tussen de 48 en de 58 jaar oud begeleid in een sportprogramma. Omdat de deelnemers waren vastgeroest in de vorm van hun bureaustoel begonnen de coaches met een rustige workout, die langzaamaan werd opgedreven. Een half jaar na de start van het onderzoek sportten de meeste deelnemers vijf tot zes uur per week matig tot intensief, waarbij ze minstens één keer aan intervaltraining deden.

via GIPHY

Het effect na twee jaar sporten?

De belangrijkste effecten van het sportprogramma waren een verkleind risico op hartkwalen en een verbeterde activiteit van de hartspier. Wie minder intensief trainde kon helaas niet van deze effecten profiteren. Met een uurtje yoga red je het dus niet, maar je hebt nog zeker twintig jaar om na te denken over wat je dan wél gaat doen. Overigens gaven de deelnemers aan dat de volledige planning met work-outs hen hielp om vol te houden.

Het is nooit te laat om te beginnen …

Het was al langer duidelijk dat vier tot vijf dagen per week sporten helpt om je hart gezond te houden. Dit nieuwe onderzoek suggereert dat zelfs iemand die na een zittende carrière op latere leeftijd begint te sporten, nog de ster van de fitness kan worden. “Het is de sweet spot van het leven, dé periode om uit je luie zetel te komen en te gaan sporten nu het hart zijn elasticiteit nog heeft”, zegt onderzoeker en cardioloog Benjamin Levine.

sporten
Je kan ook gaan cheerleaden om in vorm te blijven. Getty

… maar wacht niet té lang

De onderzoekers waarschuwen dat het na je 65ste te laat is om de gevolgen van een leven lang zitten om te draaien, maar zelfs als we op ons vijftigste beginnen hebben we nog even tijd om te wennen aan het idee. Wie denkt hiermee het perfecte excuus te hebben gevonden om nog jaren op z’n luie krent te blijven zitten: that’s fine. Maar vergeet niet dat sporten best leuk kan zijn en dat dat uurtje pilates of zwemmen helpt wel echt tegen die zere nek na je werkdag.