Jutta
Jutta Entertainment 15 feb 2018

Girl power! Feministische series op Netflix

Netflix speelt perfect in op de huidige maatschappij: tegenwoordig zijn er meer feministische series dan ooit tevoren. Dus… ben jij op zoek naar een nieuwe Netflix-serie voor vrouwen, met een vrouw in de hoofdrol? Here you go. 

‘Cable Girls’

In de jaren twintig luidden vier telefonistes van de Spaanse telefoonmaatschappij een revolutie in. Over deze vier powervrouwen gaat Cable Girls. Je krijgt mooie scènes uit Madrid terwijl de dames vechten voor hun rechten tijdens het opkomende feminisme. Daarnaast moeten ze ook nog eens dealen met ingewikkelde onderlinge relaties, romantiek, jaloezie en een veranderende werkplek. Zowel seizoen 1 als 2 zijn al op Netflix te bekijken, dus je hebt wat in te halen vanavond!

‘Godless’

Stel je voor: 1884 in het Wilde Westen – dat is de setting van de miniserie ‘Godless’. Na een grote mijnramp – waar bijna alle mannen om het leven kwamen – blijven de moeders, vrouwen en zusjes over. Ze houden zich staande, tot er een gewelddadige crimineel naar het dorpje komt. Met zijn bende is hij op zoek naar Roy Goode, een handlanger die hem bestolen heeft. Hij verstopt zich op de ranch van Alice Fletcher. En laat Alice nu een van de vrouwen zijn die in het dorpje woont …

‘GLOW’

Ruth Wilder is een jonge actrice die maar geen werk vindt. Het is 1985 in Los Angeles; de beste rollen gaan steeds naar mannen en casting directors nemen haar niet serieus. Toch blijft acteren haar grote passie. Ruth weigert haar droom op te geven en besluit, net als tientallen andere vrouwen, auditie te doen voor “Gorgeous Ladies of Wrestling” (GLOW). Oftewel: professioneel worstelen met vrouwen. Leuk weetje: GLOW is geproduceerd door dezelfde makers als ‘Orange Is the New Black’.

‘The Good Wife’

Deze serie heeft zeven seizoenen in totaal, dus je bent er wel een paar dagen zoet mee. ‘The Good Wife’ volgt Alica Florrick, die altijd een goede (huis)vrouw voor haar man is geweest. Andersom ligt dat iets gecompliceerder. Haar echtgenoot Peter Florrick is een voormalige openbare aanklager en moet naar de gevangenis voor een seks- en corruptieschandaal. Wanneer dat gebeurt, moet Alica weer aan het werk om haar twee kinderen te kunnen onderhouden. Twintig jaar daarvoor werkte ze in de advocatuur – waar ze nu weer aan begint.

‘Orange Is the New Black’

We schatten de kans erg klein dat je nog nooit van ‘Orange Is the New Black’ hebt gehoord. Maar hé, we leggen toch nog even uit waar de serie over gaat. Piper Chapman wordt veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf voor het transporteren van drugsgeld. Dat deed ze voor Alex, een internationale drugssmokkelaar en haar voormalige geliefde. Van de ene dag op de andere kan Piper niet meer genieten van haar mooie leven in New York, maar draagt ze een oranje overall in een vrouwengevangenis. Daar wordt ze geconfronteerd met strijd en kameraadschap binnen een bijzondere groep gevangenen.

‘Call The Midwife’

Deze prachtige BBC-serie volgt de net afgestudeerde vroedvrouw Jenny Lee in het Londen van de jaren vijftig. Jenny vindt werk bij de zusters van een anglicaans klooster, die de moeders van de arme volkswijk Poplar zo goed als mogelijk proberen te helpen. Vanzelfsprekend komen er heel wat geboortes voor in ‘Call the Midwife’, maar laat dat je niet afschrikken, want deze serie over powervrouwen-onder-elkaar is absoluut de moeite waard. Wel jammer: het meest recente seizoen staat nog niet op Netflix.

‘Grace and Frankie’

Voor pure hilariteit moet je bij ‘Grace and Frankie’ zijn. De deftige Grace en de excentrieke Frankie zijn verre van vrienden. Als hun echtgenoten verliefd op elkaar worden, begint tussen hen ook een vriendschap. Want wat doe je als je man, ver in de zestig, opeens uit de kast komt? Grace en Frankie steunen elkaar in deze tijd.

‘Girlboss’

Ja, je snapt wel dat deze serie niet kan ontbreken in dit lijstje. ‘Girlboss’ is een ode aan alle hardwerkende vrouwen op deze wereld. De serie is gebaseerd op Sophia Amoruso, die op haar 22e het bedrijf ‘Nasty Gal’ oprichtte. Daar gaan alleen heel wat twintigersdilemma’s aan vooraf … Jammer genoeg komt de serie niet met een tweede seizoen, maar hé: een goede reden om seizoen 1 nog eens te bingewatchen.

Reageer op artikel:
Girl power! Feministische series op Netflix
Sluiten