Lesley
Lesley Fashion 14 mrt 2019

Fashion Favourites #17: Jan Straetemans van The Sore Losers

Wanneer we ons thuis hardop afvragen wat we vandaag moeten aantrekken, antwoordt ons lief steevast: ‘Niets.’ Daarom stellen we de vraag liever aan iemand die dagelijks met fashion bezig is. Zoals Jan Straetemans, de zanger en gitarist van The Sore Losers, die bewijst dat zwart helemaal niet saai hoeft te zijn en je stiekem niks van mode hoeft te kennen om er stijlvol bij te lopen.

Van welk stuk in je kast zul je nooit afstand doen?

“Ik heb een leren jasje dat ik heel vaak aandoe, ook op concerten. Ik heb het al heel lang, maar het fijne aan leer is dat het wel slijt, maar niet stuk  gaat. En het zet zich nog meer naar je lichaam, daarom ziet een oud leren vestje er vaak ook beter uit dan een nieuw.” 

Wat was je allergrootste miskoop ooit?

“Ik koop weleens een té skinny jeansbroek. Ik heb vrij slanke benen en als ik mezelf dan achteraf op foto’s zie, denk ik soms: ‘Hm, dat had ik toch beter niet gedaan.’”

Beschrijf je stijl in 3 woorden.

“Comfortabel, sober en cool. Nu ja, toch eerder onderkoeld dan extravagant.”

jan straetemans the sore losers
Foto: Toon Aerts

Ben je altijd met mode bezig geweest?

“Niet echt, en ik vind nog steeds niet dat ik er écht mee bezig ben of heel erg veel van afweet – al ben ik me wel bewuster geworden van hoe ik eruitzie en hoe ik overkom door op te treden.”

“Dat is echt een proces geweest, want ik ben opgegroeid met punkmuziek en al die punkgroepen kropen het podium op in hun dagdagelijkse outfits. In het begin deed ik dat ook, maar daarna heb ik toch ergens een switch gemaakt: ik wilde het beter en stijlvoller doen.”

Hoe zou je je podiumstijl nu dan omschrijven?

“Zwart. Dat werkt gewoon beter voor mij. Ik vind dat je je op het podium ofwel heel extravagant moet kleden zodat je er écht uitspringt, ofwel zo strak en sober dat je geen afbreuk doet aan of afleidt van je performance. Vroeger zat ik daar vaak tussenin en trad ik te casual op – denk bijvoorbeeld aan een simpele blauwe jeansbroek en een geruit hemd.”

“Nu ga ik eerder voor een leren jasje, een zwarte jeans en zwarte laarsjes. Ik heb heel veel ontzag en respect voor mensen die het andere uiterste opzoeken en all out gaan, zoals bijvoorbeeld Mick Jagger dat zo goed deed in de jaren ’70, maar het is simpelweg niet aan mij besteed.”

jan straetemans the sore losers

Shop je soms ook tweedehands?

“Ja, zeker als we touren, komen we weleens in steden waar je een breder tweedehands aanbod hebt dan in België. Denk aan Japan, de VS of iets dichterbij: Duitsland. Vooral in Hamburg en Berlijn heb je heel leuke tweedehandswinkels. In Japan heb ik bijvoorbeeld een heel toffe sukajan – een vestje met borduursel op – gekocht.”

Heb je zelf ook tips om tweedehands te shoppen?

“Klinkt cliché, maar pas je kledingstukken. Dat werkt in beide richtingen: soms twijfel je of een bepaald stuk wel voor jou is weggelegd en ziet het er net ongelooflijk goed uit, maar soms kun je ook zó overtuigd zijn van een kledingstuk dat gigantisch tegenvalt als je het past. Ik weet dat dat discipline vergt – en al helemaal voor iemand als ik, want ik ben nogal een luie shopper.”

Worden jullie soms gekleed door sponsors of stylisten?

“Ja, en daar ben ik eigenlijk wel blij om, want die dwingen je vaak om uit je comfortzone te treden. Ik ben absoluut geen modekenner, maar vind het wel fijn om die wereld binnen te stappen.”

In welke mate verschilt je stijl op het podium van je eigen stijl?

“Ik draag iets minder zwart in het dagelijks leven (lacht). Ik ga meestal voor streetstyle, met jeans en een leren jasje, afgemaakt met Vans of Dr. Martens.”

jan straetemans the sore losers
Foto: Toon Aerts

Vanwaar komt jullie bandnaam eigenlijk?

“Het is de titel van een B-film uit de jaren ’90. Hij werd heel low budget gedraaid en het is best een maffe film, maar er spelen veel bands in mee die we toen heel leuk vonden. We zochten al lang een naam et voilà …” 

Kun je je ultieme shoppingtip met ons delen?

“Durf je eigen stijl zoeken en blijf daar dan ook bij. Ik zie dat net als muziek: je begint ergens en krijgt gigantisch veel invloeden op je afgevuurd, maar op een bepaald moment moet je stilstaan bij wat werkt voor jou, wat nu precies je eigen stem (of stijl) is.”

Waar shop je het liefst?

“Ik heb niet echt favoriete winkels, al ga ik wel graag naar Traders Pop in Maastricht. En verder: de tweedehandswinkels in Hamburg en Berlijn. Namen ken ik niet, maar platenwinkels en tweedehandswinkels staan wel altijd op de planning als we op tour zijn.”

jan straetemans the sore losers
Foto: Toon Aerts

Is er een modetrend die je echt afschuwelijk vindt?

“Heel veel. Ik ben heel conservatief op dat vlak. Opvallende prints zijn bijvoorbeeld écht mijn ding niet. Eerlijk? Ik kan zelfs geen trends opnoemen. Die zijn nu eenmaal niet aan mij besteed, ook niet op muzikaal vlak. Ik zet me er zeker niet tegen af, maar ik volg ze ook niet. Ik weet waar ik me goed in voel en kan vaak ook niet volgen wanneer ik mensen zie wandelen in iets wat vast alweer een trend is die ik gemist heb.”

Als je de rest van je leven nog maar één outfit mocht dragen, welke zou dat dan zijn?

“Kort en bondig: jeans. Zo’n broek is gemakkelijk, comfortabel en tijdloos. Evenals een leren jasje en een wit T-shirt.” 

Wat vind je de leukste trend voor SS19?

“Heb ik al gezegd dat ik geen trends ken (lacht)? In muzikale kringen vind ik Father John Misty wel heel cool: da’s een heel stijlvolle kerel die vaak in kostuum optreedt. In leren schoenen zonder sokken, volgens mij is dat wel trendy? Onlangs stond hij in de Roma in een flamboyant wit pak – je moet er maar mee weg geraken, maar hij dééd het.”

jan straetemans the sore losers

Met wie van je stijliconen (dood of levend) zou je het liefst een dag gaan shoppen?

“Met niemand. Ik kan het wel iemand appreciëren dat iemand stijlvol gekleed gaat en kijk wel op naar mensen als Father John Misty, maar als ik zoiets aandoe, ziet het er toch maar uit als iemand die een pak heeft aangedaan.” 

This or that:

  • Klassieke schoenen of sneakers? Sneakers.
  • Leren jasje of jeansjasje? Leren jasje.
  • Jogging of kostuum? Kostuum
  • Matching shirts met je hond of met je lief? Doe dan maar met mijn hond!
  • Dress like the eighties of dress like you’re 80? Like the eighties – al heb ik wel niet veel stukken uit die periode in mijn kast hangen.
  • Underdressed of overdressed op een event? Underdressed.

Benieuwd geworden? Je vindt The Sore Losers op Instagram!

View this post on Instagram

Let’s start fresh on a Monday with some energizing news. We’ll be playing @grensrock on Friday the 28th of June! Who’ll be joining us? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #GR19 #FirstFestivalAnnouncement #GraciasSeñor

A post shared by The Sore Losers (@thesorelosers) on

Reageer op artikel:
Fashion Favourites #17: Jan Straetemans van The Sore Losers
Sluiten