Lesley
Lesley Fashion 31 jan 2019

Fashion Favourites #15: Irmy Coeckelbergs

Wanneer we ons thuis hardop afvragen wat we vandaag moeten aantrekken, antwoordt ons lief steevast: ‘Niets.’ Daarom stellen we de vraag liever aan iemand met een stijl waarvan wij achterover vallen. Zoals Irmy Coeckelbergs, die mensen op de gevoelige plaat vastlegt, maar er zelf ook altijd piekfijn uitziet. 

In het dagelijks leven ben je fotografe. Hoelang doe je dat al?

“Ik ben nu een jaar zelfstandige. Ik heb fotografie gestudeerd, maar heb die studie nog steeds niet afgemaakt. Ik zeul nog twee vakken mee, maar intussen ben ik wel mijn zaak gestart en die wordt elk jaar groter. Zelfstandige worden liep niet van een leien dakje en ik maakte me vooral zorgen over voldoende werkzekerheid.”

“Op dat vlak is bruidsfotografie wel een voordeel, want je kunt al een jaar op voorhand jobs vastleggen en inschatten wanneer je er nog wat extra werk moet bijnemen. In de winter is het slecht weer, en dan fotografeer ik soms ook voor kookboeken, of ik werk projecten uit met vriendinnen en bloggers.”

View this post on Instagram

Voor mijn verjaardag kreeg ik een zotte make-over van @aveda ✂️ Super hard wennen om dat kopke niet steeds te verstoppen onder een pet of m’n lang haar ?? ?: @goncaism ??

A post shared by ☾ Irmy ☽ (@jesuisirmy) on

Duurde het lang voor je je eigen stijl had ontwikkeld?

“Ik heb die altijd al gehad. Op school vonden ze ‘m niks – veel te commercieel en niet kunstig genoeg. Maar ik ben altijd mijn eigenwijze zelve geweest en drie jaar later is mijn stijl verder ontwikkeld en spreekt hij duidelijk mensen aan. Je kunt heel speciale foto’s maken, maar het belangrijkste is toch dat mensen zich mooi voelen op beeld, en dat werkt het best met simpele, maar mooie foto’s.”

Wat voor soort projecten vind je het leukst om te fotograferen?

“Ik doe veel eigen werk en dat vind ik toch nog steeds het leukste: dan kan ik zelf art director spelen, modellen zoeken en bruidsjurken uitkiezen. Ik vind het ook heel leuk om me bezig te houden met de fashion-kant van bruidsfotografie: in België zijn trouwjurken vaak heel basic en kosten ze veel geld, ik maak er net een sport van om te tonen dat het ook anders kan. Dat is mijn doel voor 2020: die fashion-kant nog meer uitwerken, dat maakt je reportage ook veel boeiender.”

Waar vind je die specialere trouwjurken dan?

“Ik werk weleens samen met bruidszaken, maar het liefst koop ik gewoon een goedkoop exemplaar op AliExpress of in de tweedehandswinkel. Ik ben ervan overtuigd dat duurder niet per se beter is. Intussen heb ik echt al een hele verzameling hangen en onlangs was er zelfs een bruidje die zo’n jurk écht wilde dragen op haar trouwfeest.”

View this post on Instagram

No words // deze week sta ik met maarliefst twee (!!) pagina’s in de Flair. Ik vertel over mijn fotografie, lievelingsmensen en hoe het allemaal begon. En uiteraard kon mijn grote held opa niet ontbreken. Wat zou hij dit prachtig vinden! #lifegoals #irmyphotography ?✨

A post shared by ☾ Irmy ☽ (@jesuisirmy) on

Van welk stuk in je kast zul je nooit afstand doen?

“Ik heb een heel mooie leren vintage aktetas die ik ergens voor vijf euro gescoord heb. Het ding is massa’s oud, maar ik neem ‘m vaak mee naar meetings en elke keer vragen mensen me van waar hij komt.”

Wat was je allergrootste miskoop ooit?

“Dat zal wel op AliExpress geweest zijn. Ik check altijd de recensies en vertrouw niet enkel op foto’s – ik weet als fotografe maar al te goed hoe het er bij zulke shoots aan toegaat -, maar soms doe je toch een miskoop en past mijn dikke teen er nog niet in.”

Beschrijf je stijl in 3 woorden.

“Speciaal? Ik weet niet of het een compliment is, maar mensen zeggen vaak over een bepaald stuk dat dat echt iets voor mij is omdat het zo “speciaal” is, maar is dat dan goed? Ik doe alleszins wel altijd heel erg mijn best, ook als ik moet werken.”

“Ik maak er een punt van om bijvoorbeeld ook in de themakleur van het trouwfeest op te dagen – mensen appreciëren die moeite én ik heb een reden om te shoppen. Ik ben het visitekaartje van mijn zaak, en niemand wil iemand inhuren die erbij loopt als casual bitch nr. 36.”

View this post on Instagram

? WCD ? #acidcowboys

A post shared by ☾ Irmy ☽ (@jesuisirmy) on

Hoe ga je om met het evenwicht tussen duurzame mode en fast fashion?

“Ik snap het hele duurzame plaatje wel, maar … ik ben 23 en heb een eigen zaak. Bovendien raak ik te snel uitgekeken op dingen. Als we allemaal stinkend rijk waren, kon iedereen designerstuks kopen, maar dat is niet zo. Ik ga wel vaak tweedehands shoppen, en alle beetjes helpen, toch?”

Heb je tips om tweedehands te shoppen?

“Ik heb dat echt moeten leren: ik ben hoogsensitief en tweedehandswinkels zijn héél erg druk en onoverzichtelijk. In het begin zwierde ik ook alles drie keer in de wasmachine en dan zat die geur er nóg in, maar nu heb ik wel een knop omgedraaid. Je moet vooral je momenten goed uitkiezen: ik ga meestal ‘s ochtends vroeg of een halfuur voor sluitingstijd en zoek ook uit wanneer er nieuwe stuks binnenkomen.”

Kun je je ultieme shoppingtip met ons delen?

“Ga snel en efficiënt te werk, niemand wordt gelukkig van uren shoppen. Ik ben lichtelijk claustrofobisch, dus wil er altijd zo snel mogelijk vanaf zijn. Ik neem ook altijd twee maten mee naar het pashokje, dan gaat alles veel sneller. Hoe je iets combineert is ook zó belangrijk. Ik ga vaak voor een losse broek en een blazer – zo’n kostuum is chic, en toch lijkt het alsof ik een pyjama aanheb.”

Waar shop je het liefst?

“Bershka vind ik heel tof: het zijn toegankelijke prijzen, maar soms vind je er ook echt zotte stuks. Bij Jutka & Riska koop ik vaak accessoires en petjes en Think Twice is mijn favoriete tweedehandswinkel. Verder: Mango, zara, NA-KD en AliExpress. Als mensen me vragen waar ik shop, denk ik vaak: “Euh, dat wil je écht niet weten! (lacht)

View this post on Instagram

Dankbaar. // ♡ Al jaren ben ik een fervent Nikon gebruiker. Met mijn eerste spaarcentjes kocht ik m'n eerste 'fullframe' camera. Na jaren heel hard werken kan ik met héél veel trots vertellen dat ik nu door Nikon geselecteerd ben in hun team fotografen ??Keep you posted ! ? #irmyphotography #teamnikonbe

A post shared by ☾ Irmy ☽ (@jesuisirmy) on

Is er een modetrend die je echt afschuwelijk vindt?

“Sommige trends zijn afschuwelijk, maar scoren wel op Instagram, zoals dat goor sportbroekske van een tijdje geleden. Mensen dragen dat massaal en het is niét mooi. Je kunt er ook leuk uitzien zonder speciaal te doen om speciaal te doen.”

Waar haal je inspiratie uit?

“Ik volg heel wat fashionbloggers, niet alleen om hun outfits te checken, als fotografe is het ook boeiend om te zien hoe ze staan, hoe ze zich profileren, wat ze dragen, … Ik koop ook elke maand de ELLE en kies er een vaste weekdag uit om die te doorbladeren. Ik vind het ook heerlijk om op een bankje te gaan zitten en mensen te observeren. Soms vraag ik mensen dan ook echt waar ze hun outfit hebben gekocht.”

Als je de rest van je leven nog maar één outfit mocht dragen, welke zou dat dan zijn?

“Een kostuum, sowieso. Ik heb er een twaalftal: neutrale kostuums in het wit of in pastelkleuren, kostuums met print of in fluweel, maar vraag me niet om daaruit te kiezen.” 

View this post on Instagram

doing my thing ?? • • • ph: @jamie_neirynck // @primadonnalingerie #primadonnalingerie

A post shared by ☾ Irmy ☽ (@jesuisirmy) on

Met wie van je stijliconen zou je het liefst een dag gaan shoppen?

“Met Vivian Hoorn. Zij is begonnen als blogger en fotografeert nu ook. Ze reist de hele wereld rond en heeft een heel mooie stijl. Bovendien is ze net als ik erg groot – ik heb geleerd om me niet te spiegelen aan mensen die tien koppen kleiner zijn dan ik, want dat heeft toch geen zin.”

This or that:

  • Hakken of sneakers? “Ik draag meer sneakers, maar heb ook een gigantische haat/liefde-verhouding met hakken: ik voel me er instant vrouwelijk door, maar dan ben ik wel bijna twee meter en denken mensen ‘Ohhh shit’ als ze me zien.”
  • Leren jasje of jeansjasje? “Een leren jasje, en dan het liefst gepersonaliseerd.”
  • Jogging of kostuum?
 “Een kostuum, duh!”
  • Matching shirts met je hond of met je lief?
 “Doe maar met mijn hond!”
  • Dress like the eighties of dress like you’re 80“Like the eighties.”
  • Underdressed of overdressed op een event? “Overdressed. Je moet de hele dag al normaal doen, dat is mijn moment om te shinen.”

View this post on Instagram

about today, swipe to see my new photographs ? • • • #irmyphotography #thisisantwerp #lookslikefilm

A post shared by ☾ Irmy ☽ (@jesuisirmy) on

Meer fashion favourites?

Fashion Favourites #13: Sarah Dimani

PS: NSMBL is er nu ook elke vrijdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook.Reageer op artikel:
Fashion Favourites #15: Irmy Coeckelbergs
Sluiten