Jutta
Jutta Entertainment 21 jun 2018

Facebook gaat letterlijk je ogen openen op foto’s

Poseren voor foto’s is een kunst, vooral als je niet bijzonder fotogeniek bent. Ofwel knijp je op het verkeerde moment je ogen dicht, of je bent net aan het fronsen. We hear ya. De oplossing? De kunstmatige intelligentie van Facebook.

Facebook opent gesloten ogen met AI

Er was eigenlijk al een oplossing voor jouw gesloten ogen: een automatisch fotobewerkingsprogramma kan ze vervangen door de open ogen van iemand anders. Niet ideaal, want fakking creepy en blijkbaar discrimineerde het programma bepaalde kleuren en vormen. Nu is Facebook er dus toch in geslaagd om dat probleem te tackelen.

Facebook foto's

Het sociale netwerk heeft een algoritme getraind dat jouw eigen kijkers van andere foto’s kopieert, en die gebruikt om je gesloten ogen op ‘natuurlijke wijze’ te vervangen. Het resultaat is best realistisch vinden wij, al ziet het er nog een beetje uit als onze kijkers na een paar nachten zonder slaap. Het kan natuurlijk best dat de proefkonijnen avondmensen of notoire party animals zijn, maar wat ons betreft mag dat algoritme meteen ook leren hoe het wallen wegwerkt.

Twee methodes

Er zijn twee mogelijkheden om je de ogen te openen – tenminste op een foto. De eerste gebruik een referentie-afbeelding om de ogen te vervangen; oude foto’s dus. De tweede mogelijkheid is dat het algoritme standaard een ‘kopie’ van jouw ogen opslaat, net als bij gezichtsherkenningssoftware.

Vervolgens wordt de database met duizenden foto’s van vreemden ingezet om de kunstmatige intelligentie te leren hoe het om kan gaan met bepaalde soorten belichting. Logisch, want op standfoto’s zien jouw ogen er toch net iets anders uit dan in een donkere nachtclub.

Facebook en jouw foto’s

Facebook heeft de luxe dat het waarschijnlijk tientallen foto’s van jouw gezicht heeft – ja, die heb je er zelf opgezet, meissie. Wie nu hoopt dat Facebook meteen al die brakke feestfoto’s waar je eigenlijk niet in getagd wilde zijn gaat bewerken, komt bedrogen uit. Het systeem staat nog niet helemaal op punt: vooral wanneer het oog gedeeltelijk bedekt wordt door een haarlok gaat het vaak nog mis.

ogen op foto's

Voorlopig blijft een gesloten oog dus gewoon een gesloten oog. Toch zijn de resultaten best indrukwekkend en over een paar jaar zal het programma waarschijnlijk zo accuraat zijn dat het die walletjes toch ook meteen kan wegwerken.

want

Reageer op artikel:
Facebook gaat letterlijk je ogen openen op foto’s
Sluiten