Tessa
Tessa Love & Life 18 aug 2019

AHA – Je ziet er écht uit zoals je naam en dit is de reden

Soms loop je door de stad en zie je iemand waarvan je denkt ‘dat is nu een typische Emma’. Bij bepaalde namen zien we vaak een type persoon voor ons, maar waar komt dit toch vandaan? Zien mensen er echt uit zoals hun naam? Euh … ja, blijkbaar wel dus. Volgens nieuw onderzoek – gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology -, zegt de naam die je ouders kozen echt iets over jou. Tot op een zekere hoogte in ieder geval.

Het onderzoek

Het onderzoek werd geleid door een groep Israëlische, Franse en Amerikaanse wetenschappers. De onderzoekers deden acht verschillende experimenten, die dezelfde resultaten opleverden. Hieruit blijkt dus dat we verdacht goed zijn in het raden van de naam van een vreemdeling.

Eén opdracht was bijvoorbeeld dat mensen vijf namen moesten matchen met vijf gezichten. De kans dat ze de juiste naam op het juiste gezicht zouden plakken was dus maar één op vijf. En toch bleken ze een hogere score te halen.

Cultuurgebonden

Dit resultaat bleek bovendien cultuurgebonden te zijn. Israëlische deelnemers matchten namelijk vaak de juiste namen bij Israëlische gezichten en de Franse deelnemers deden het dan weer goed bij andere Fransen. Zodra ze de namen moesten raden van mensen uit een ander land, gingen ze de mist in.

Israëliërs konden zich bijvoorbeeld geen voorstelling maken bij hoe een Pierre eruit zou zien. Dat betekent dat wij daarom gemakkelijker een Emma aanwijzen, maar misschien ook meer moeite zouden hebben met de naam Pierre.

Machine learning

Er werd ook veel gebruik gemaakt van machine learning oftewel kunstmatige intelligentie. Hierbij werden algoritmen voorgeschoteld met maar liefst 58.000 foto’s van een Frans business networking platform. Dankzij de datastromen lukte het de computer om erachter te komen welke naam bij welk gezicht zou moeten horen. Hoe nice is dat?

Waarom klopt het zo vaak?

Waarom we er vaak uitzien zoals onze naam is moeilijk te zeggen. De onderzoekers linken dit vooral aan ons gedrag, dat vaak gestuurd zou worden door self fulfilling prophecy. Dit houdt in dat je verwachtingen vaak uitkomen. Wij vinden het vooral een beetje creepy, maar goed.

Lees ook: Oké, wat? Barbie heet niet echt Barbie en dit is haar echte naam

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
AHA – Je ziet er écht uit zoals je naam en dit is de reden
Sluiten