Tessa
Tessa Love & Life 8 nov 2019

Eet je echt spinnen in je slaap? Eindelijk het antwoord

Als kind had je sowieso wel een of andere rare nonkel die vertelde dat je spinnen eet als je slaapt en natuurlijk geloofde je dat toen. Maar is het eigenlijk wel waar? 

Over spinnen zijn we meestal niet zo erg positief, laat staan dat we het een aangename gedachte vinden dat we ze ‘s nachts opeten. We zochten uit wat daar nu echt van waar is.

Ten eerste is het interessant om je af te vragen waarom spinnen in godsnaam ‘s nachts de omgeving van een menselijke mond zouden opzoeken. Zouden spinnen, die soms uren bezig zijn met het spannen van een web, hun geliefde comfortzone zomaar verlaten?

Het verlossende antwoord is: nee. Spinnen vinden het veel interessanter om in hun web te blijven wachten tot daar een ander insect in blijft hangen dan dat ze zelf een avontuurlijke tocht ondernemen, onderzocht Quest. Goed nieuws dus: spinnen zijn eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd in mensen.

Menselijke anatomie onder de loep

Het is dus zeer ondenkbaar dat spinnen uit zichzelf het menselijk gezicht opzoeken. Gebeurt dit toch, dan is het interessant om na te gaan hoe de menselijke slikfunctie er precies uitziet. Op SELF vertelt keelspecialist Erich Voigt dat de menselijke anatomie er niet op gemaakt is om ‘s nachts dingen in te slikken, zélfs in de ondenkbare situatie dat een spin zich een weg baant naar onze keelholte (het idee alleen al doet ons kokhalzen, yikes). Daarnaast zouden we spinnen over ons gezicht voelen kruipen en die zelfs tijdens onze slaap nog van ons afvegen.

Dus: eet je spinnen als je slaapt?

Alles tezamen is het dus erg onwaarschijnlijk dat we spinnen inslikken tijdens het slapen. De spinnen blijven liever uit onze buurt (en omgekeerd) én onze anatomie laat het niet toe. Het is dus een fabeltje dat je spinnen eet als je slaapt … en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.

Lees ook: De beste spinnenvanger ooit staat gewoon in je keukenkastje

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Eet je echt spinnen in je slaap? Eindelijk het antwoord
Sluiten