Lesley
Lesley Beauty 1 jul 2019

7 dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een eerste tattoo overweegt

Van plan om je lichaam te trakteren op permanente versiering? Dat je maar beter niet kiest voor de naam van je lief of een tramp stamp weet je vast al wel, maar wat moet je nog zoal in het achterhoofd houden wanneer je een eerste tattoo overweegt?

1. Wees zeker van je stuk, maar blijf niet twijfelen

Een tattoo hoeft niet per se een betekenis te hebben (al is het wel leuk als dat wel zo is), maar je wilt er wel zeker van zijn dat je overmorgen niet alweer spijt hebt van die vogel op je schouder. Stap dus niet meteen met je eerste ontwerp naar een tattoo artist, maar denk er iets langer over na.

Ben je een eeuwige twijfelaar? Beslis dan voor jezelf of de tattoo het waard is: het heeft geen zin om jaren over iets te blijven tobben. Misschien heb je na een jaar weer spijt, misschien ook niet. Ga ervoor of laat het idee rusten.

tattoo maan

2. Doe research naar de tattoo artist

De minimumprijs verschilt natuurlijk van artist tot artist, maar je mag toch rekenen op startprijzen tussen de vijftig en tachtig euro. Hoe groter je ontwerp, hoe meer je zult betalen. Ligt de prijs van jouw tattoo artist daar een flink stuk onder, dan stel je je maar beter vragen.

Check de tattooshop ook online. Zijn er recensies? Wat zijn de ervaringen van anderen? Check ook of de studio er proper en verzorgd uitziet, of de tatoeëerder handschoenen aantrekt, … Bovendien hebben veel tattoo artists een specialisatie: de ene is goed in portretten, terwijl de ander net heel goed is in fijne lijntjes. Zoek op welke tatoeëerder het best bij jouw tattoo past.

Het is ook belangrijk dat je een bepaalde klik met hem of haar voelt. Durf vragen stellen (het is heel normaal dat je niet weet waar de tattoo artist allemaal mee bezig is), vraag om advies en luister naar zijn of haar raad. Het is en blijft jouw tattoo, maar als iemand met tonnen ervaring zegt dat een bepaalde tattoo niet zo mooi zal zijn op een bepaalde plaats, dan luister je daar maar beter naar.

3. Het kan pijn doen (of niet)

Iedereen heeft een andere pijngrens en de ene plek op je lichaam is gevoeliger dan de andere.  Of het dus pijn doet om je eerste tattoo te zetten, hangt volledig af van de omstandigheden en verschilt van persoon tot persoon. Hou er gewoon rekening mee dat het nooit écht aangenaam zal zijn. Ervaringen van lezers? Check onze Tattoo Tales.

tattoo konijn

4. Begin klein

Voor alles een eerste keer, en aangezien je niet weet wat zo’n tattoo met je lijf gaat doen, begin je maar beter klein. Wil je alsnog een gigantische sleeve, dan kan dat later altijd nog.

5. Je tattoo heeft veel verzorging nodig

Zeker in de eerste twee weken nadat je de tattoo liet zetten, is het écht heel belangrijk dat je ‘m goed verzorgt. Je tattoo artist geeft je daar alle informatie over. Heb je niet veel discipline? Hou je toch maar strikt aan de richtlijnen, want een slechte nazorg kan ervoor zorgen dat een perfect gezette tattoo alsnog lelijk wordt.

Het volledige genezingsproces duurt zo’n zes maanden, maar na twee weken heb je normaal gezien wel al het gevoel dat ‘ie genezen is. Pas dan mag je ook met je tattoo in de zon lopen of gaan zwemmen. Wat wassen betreft: douchen is geen probleem, mits het water schoon is en je de straal niet direct op de tattoo richt.

Ga je op vakantie naar zonnige oorden? Wacht dan liever even met het zetten van je tattoo. Ook wanner je na die twee weken het gevoel hebt dat je tattoo nog wat brandt, bedek je ‘m beter nog even – ja, ook al wil je ‘m meteen aan de hele wereld showen.

tattoo roos

6. Jezelf moed indrinken? Doe maar niet

Alcohol verdunt je bloed, waardoor je sneller én meer zult bloeden. Daardoor neemt je huid de inkt ook moeilijker op. En dan hebben we het nog niet eens over wat alcohol met de keuze van je tattoo doet.

7. Ga alleen of met twee

Heel leuk, zo’n eerste tattoo zetten: dat wil je delen, toch? Absoluut doen! Neem gerust een maatje mee, maar laat je volledige vriendengroep thuis. Het is vervelend voor de tattoo artist, zorgt voor veel onrust en vergroot daarmee de kans op een minder goede tattoo. Daarbij zul je zien dat iedereen zich na verloop van tijd gaat vervelen.

PS: De tattoos in dit stuk zijn van onze lezers. Wil je jouw tattoo ook showen op NSMBL? Mail ons/slide in onze DM’s/doe whatever de cool kids zeggen dezer dagen.

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
7 dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een eerste tattoo overweegt
Sluiten