Tessa
Tessa Love & Life 14 okt 2019

Even op zolder kijken – Het allereerste ‘Harry Potter’-boek is voor een recordbedrag verkocht

Je zou het niet zeggen, maar veel mensen hadden in eerste instantie niet zo veel vertrouwen in J.K Rowlings plannen voor Harry Potter. Na ettelijke pogingen had ze eindelijk een uitgever gevonden, maar toen kwamen er alsnog slechts vijfhonderd exemplaren uit van het eerste boek.

Het eerste ‘Harry Potter’-boek

We hebben het natuurlijk over ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. De helft van die vijfhonderd exemplaren werden verstuurd naar bibliotheken in Engeland. Gelukkig was er één slimme fan van het eerste uur die besloot om het boek direct in een koffer op te bergen.

Nu, meer dan twintig jaar later, is dat exemplaar in perfecte staat uit die koffer gehaald en geveild. Drie keer raden hoeveel het opleverde? Maar liefst 46.000 (!) Britse pond, of omgerekend 52.475 euro. De koper moet daar overigens nog toeslagen voor het veilinghuis op betalen en mag uiteindelijk 57.040 pond (65.070 euro) uit zijn portefeuille schrapen.

Eerste 'Harry Potter'-boek verkocht
Bron: Hansons Auctioneers

Eigenlijk was de familie die het boek in zijn bezit had, de Lancashires, helemaal niet van plan om het boek te verkopen. Maar toen ze hoorden dat een andere eerste editie onlangs voor 28.500 pond (32.500 euro) onder de hamer ging wilden ze het er toch op wagen.

Niet zo gek duur

Volgens het veilinghuis in kwestie – Hansons Auctioneers – zag het exemplaar eruit alsof het “nog vandaag van de persen is gerold.” Sterker nog, experts verwachten dat er geen exemplaren bestaan die op deze manier nog in nieuwstaat te vinden zijn. Toch maar eens even op zolder kijken of jouw oude ‘Harry Potter’-boeken daar nog liggen?

Wij Dreuzels vallen natuurlijk steil achterover als we dat ontzettend hoge bedrag horen (we herhalen: 52.475 euro), maar eigenlijk is het niet zo gek. Dat boek is immers het begin van een miljardenfranchise: films, games, een toneelstuk en bergen aan merchandise: er zijn weinig personages die jaarlijks meer centjes opleveren dan Harry Potter. En wij gokken dat alle slimme acties van Hermelien Griffel daar ook iets mee te maken hebben …

Manners

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Even op zolder kijken – Het allereerste ‘Harry Potter’-boek is voor een recordbedrag verkocht
Sluiten