Lesley
Lesley Love & Life 15 okt 2019

Wij testten Finse traditie drankhangen uit want iemand moet het doen

We schreven er al eerder over, maar nu gingen we de uitdaging ook echt aan. Kalsarikänni, oftewel de Finse traditie ‘drankhangen’. Of zoals de Finnen het zelf uitleggen: thuis dronken worden in je ondergoed zonder de intentie om uit te gaan.  

Kalsarikänni maakt je gelukkiger

De Finnen kruipen niet voor niks elke avond met een fles glas wijn in de zetel. Drankhangen zou je gelukkiger maken, en van het gelukkigste volk ter wereld nemen wij dat graag aan. Tijd om de proef op de som te nemen.

Eindelijk een challenge die ik met plezier aanga. En dus nam ik er op maandagavond een paar glazen wijn bij, want yolo.

Het bleek meteen het ideale moment voor een potje wijn drinken in mijn ondergoed, want zoals dat meestal gaat op maandagen, zat alles tegen. De trein én de metro hadden vertraging, ik moest met honderdvijftig vaatwastabletten zeulen en mijn pas gepoetste spierwitte keuken zag eruit als een bloederig slagveld nadat ik klaar was met mijn pesto-tomatensaus.

Soit, ofwel zouden twee glazen wijn de avond nog erger maken (maar dat was quasi-onmogelijk), ofwel zouden ze ‘m (veel) beter maken. Het werd het tweede. Wat me doet vermoeden dat ik problemen heb, maar goed.

Werd ik er gelukkiger van? You betcha, maar na een rotdag als gisteren is dat nu niet zo moeilijk. Eén glas wijn is voor mij vaak al voldoende om iets onbezorgder door het leven te gaan, en ik denk dat dat is waar de Finnen op doelen met hun hele kalsarikänni.

In je eentje op de zetel zitten – met een wijntje en in je ondergoed – zorgt ervoor dat je tot rust komt, en dat je je vrij voelt. Het is het ultieme gevoel van me-time. Een vriendin van me merkte op dat ze zich net beter en gezonder voelt als ze geen alcohol drinkt thuis. Dat zette me aan het denken. Over waar ik nieuwe vrienden kan vinden.

Want ga ik vanaf nu elke dag in mijn ondergoed zat worden in de zetel? Nope. Maar misschien wel af en toe. Dat ik dan moet bleiten bij ‘Dancing With The Stars’ en hysterisch lachen bij ‘Boer zkt. Vrouw’ neem ik er met plezier bij.

En ook NSMBL’s Jutta deed vrolijk mee (en liet haar lief een ietwat awkward foto nemen, sorry not sorry). 🥃

Oh enne … Blandy? Ook die deed gezellig mee. (Mopje Gaia, mopje.)

Noot van de (lichtelijk beschonken) redactie: net als hygge en co is deze ‘trend’ natuurlijk je reinste flauwekul vooral een manier om weer geld te slaan uit een lang bestaand fenomeen, maar wij laten het niet aan ons hart komen en schenken nog een glaasje in.

Lees ook:

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Wij testten Finse traditie drankhangen uit want iemand moet het doen
Sluiten