Lesley
Lesley Love & Life 18 nov 2019

Wat is nu écht de beste tijd om te douchen: ‘s ochtends of ‘s avonds?

Heb jij ‘s ochtends een (koude) douche nodig om wakker te worden of snooze je het liefst zo lang mogelijk, en geniet je ‘s avonds van een deugddoende douche? Voor beide opties valt wel wat te zeggen, maar wat is nu het best? 

Douchen: ‘s ochtends of ‘s avonds?

‘s Ochtends douchen zorgt ervoor dat je wakker wordt en met een fris gevoel aan de dag kunt beginnen, maar ‘s avonds is het net heerlijk om alle viezigheid van de dag eraf te spoelen en proper je bed in te stappen. Dus wanneer douche je nu het best?

Gewoon ‘s ochtends én ‘s avonds douchen is natuurlijk ook een optie. Maar of dat ook goed is voor je lichaam? Niet echt. “Je lichaam is van nature een goed geoliede machine,” vertelt dermatoloog Brandon Mitchell van George Washington University aan Time Magazine. “Een dagelijkse douche is niet nodig.”

Nodig misschien niet, Brandon, prettig wel. Maar wanneer doe je dat dan het best? Oftewel: is er een superieure manier om te douchen, zodat je zo lang mogelijk een proper en fris gevoel houdt?

douchen ochtend avond

Science of Us geeft antwoord, al schieten we er niet heel veel mee op. Het hangt namelijk vooral af van de persoon die doucht, en dus niet van het tijdstip waarop wordt gedoucht. Het ene onderzoek suggereert dat een warme ochtenddouche je koeler kan houden in de loop van de dag, terwijl de dermatoloog van dienst beweert dat het effect zo vluchtig is dat het min of meer nutteloos is:

“Als lucht je huid raakt op het moment dat je uit de douche komt is het net als zweten, wat de temperatuur van je lichaam doet dalen. Als dat water verdampt voel je je koeler, maar dat gevoel duurt minuten en geen uren.”

Haar advies is dan ook om te douchen wanneer je dat zelf prettig vindt. “Als je houdt van schone lakens of een baan hebt waarbij je vuil wordt, dan heeft het zin om de dag te eindigen met een douche,” zegt ze. “Maar als je liever naar buiten gaat met een fris gevoel, dan is dat je antwoord.”

Gewoon doen waar je zelf zin in hebt dus. Alhoewel … misschien is er toch een winnaar. Volgens Mona Gohara – dermatoloog aan the Yale School of Medicine – is het nog altijd het beste om ’s avonds te douchen, voordat je naar bed gaat. Je huid exfolieert en vult zich van nature ’s nachts aan, zodat je een schone lei hebt wanneer de spreekwoordelijke fabriek is geopend,” zegt ze. “De olieproductie van het lichaam heeft een piek om een uur ‘s nachts.”

Lees ook: Elke dag douchen? Beter niet!

Bedrock

PS: NSMBL is er nu ook elke woensdag in je mailbox.

Het is met kattengifkes. En Blandy, die ook. Schrijf je in voor je wekelijkse portie onzin!

Reageer op artikel:
Wat is nu écht de beste tijd om te douchen: ‘s ochtends of ‘s avonds?
Sluiten